Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-aldre-kvinnor-utsatta-for-misstankt-bankbedragare-i-enkoping/

Sverige

Tre äldre kvinnor utsatta för misstänkt bankbedragare i Enköping

Tre äldre kvinnor i Enköping blev på måndagen kontaktade av en man som sa sig vara från banken och ville komma åt deras bankkort eller koder.

– Vi kopplar samman de här ärendena, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson i region Mitt.

Rätta artikel

Strax före klockan 15 på måndagen kom första larmet. En kvinna i 100-årsåldern i Romberga i Enköping blev uppringd av en man som sa sig komma från banken. Samma kvinna hade i fredags fått besök av en påstådd bankman som velat ha hennes bankuppgifter.

– Personen påstod att någon höll på att försöka komma åt kvinnans pengar men inga uppgifter lämnades ut, säger Daniel Wikdahl.

Vid 15.30 kom nästa larm. Då hade en annan kvinna i 100-årsåldern, på Hägnadsvägen i Enköping, kontaktats av en man som utgett sig för att vara en bankman. Hon lämnade inte ifrån sig bankkort eller kod eftersom mannen inte kunde legitimera sig.

Tredje larmet kom vid 16.40-tiden när en kvinna i 90-årsåldern på Långgatan i Enköping fick besök av en man som sa sig komma från hennes bank. Han hämtade kvinnans bankkort och kod och tog ut en okänd summa pengar.

Polisen hade vid 18-tiden på måndagen ingen misstänkt.

– Vid ett av ärendena fick vi information ganska tätt inpå händelsen och tog oss till området för att hitta någon gärningsman, vilket vi tyvärr inte gjorde, säger Daniel Wikdahl.

– Uppenbarligen är det någon som har satt det här i system i Enköping just nu att försöka lura pengar från gamla människor. Vi försöker alltid informera äldre personer att man inte ska lämna ifrån sig kort eller kortuppgifter. Banken ringer inte upp och begär de här uppgifterna. Är man det minsta osäker bör man direkt ringa sin bank på bankens vanliga nummer.