Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tre anhållna för attack mot synagoga

Other: Tomas Ohlsson

Tre män i 20-årsåldern har anhållits för brandattacken mot Stora synagogan i Göteborg på lördagskvällen. Det är ännu inte klarlagt att det rör sig om ett hatbrott. 

Säkerhetspolisen har kopplats in i ärendet.     

Männen kunde gripas med hjälp av bilder från övervakningskameror, tillsammans med andra uppgifter som polisen inte vill gå in på.

– Vi hämtade in tre personer för förhör och efter det har de anhållits. Brottsrubriceringen är fortfarande försök till mordbrand, säger Peter Nordengard på polisens regionledningscentral i Göteborg.

Läs mer: Brinnande föremål kastade mot synagoga i Göteborg

En grupp attackerade Göteborgs synagogas församlingshem med molotovcocktails kort efter klockan 22 på lördagen. Branden tog aldrig fart i byggnaden och ingen skadades fysiskt, men synagogans företrädare har berättat att flera personer som var på den pågående ungdomsfesten chockades.

Jouråklagaren som driver förundersökningen har inte karakteriserat händelsen som ett hatbrott, men det kommer att ändras om utredningen visar att att gärningsmännen – av vittnesmål att döma var de minst tio – valt sitt mål av religiösa eller etniska skäl.

Polisen vill inte kommentera om man har några spår efter fler gärningsmän.

– Vi jobbar aktivt med övervakningsbilder och andra uppgifter som jag inte kan kommentera. Initialt finns det uppgifter om cirka tio personer. Jag kan också säga att vi har god hjälp av övervakningskameror, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Sent på lördagskvällen gick ett tiotal maskerade personer till attack med brinnande föremål mot synagogans gård i Göteborg där judiska ungdomar hade en fest i församlingshuset.  Brandattacken behandlas som en så kallad särskild händelse och utreds som försök till mordbrand. 

Säkerhetspolisen är insatt i ärendet och samarbetar med Göteborgspolisen.

– Vi bistår dem med våra specialistkunskaper och under natten har vi vidtagit en del åtgärder för att i första hand upptäcka nya hot, säger Karl Melin. 

– Vi har en bredd på våra kunskaper eftersom vår huvuduppgift är skydda rikets säkerhet och att bekämpa den här typen av brottslighet. Så det är inom det som vi på olika sätt hjälper till att stödja.

Brottet klassas som en så kallad särskild händelse, vilket bland annat innebär att extra resurser tilldelas just detta fall. Säkerheten är skärpt vid Göteborgs synagoga och på andra platser i landet som omfattas av samma potentiella hotbild. 

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att hatbrott med antisemitiska motiv ökar och många judar i Sverige uppger att de känner sig utsatta. 

Säpo är medveten om ökningen och att det generellt finns en hotbild mot religiösa samfund. 

– Om det är ett brott som faller under vårt ansvar tar vi hand om dem men att närmare gå in på gruppering eller vilka som är mer utsatta än andra har jag svårt att göra, säger Karl Melin. 

Vad gäller hotbild sade den attackerade församlingens ordförande Allan Stutzinsky till DN på lördagen att det inte fanns någon specifik, men att det kan ha uppstått ett allmänt hot på grund av Donald Trumps kontroversiella beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Det är inte känt om det var vad som motiverade gärningsmännen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.