Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-doda-efter-attack-pa-skola-i-trollhattan/

SVERIGE

Tre döda efter attack på skola i Trollhättan

Bild 1 av 9
Videon är 2 min 55 sek lång. Tre personer är döda efter skolattacken i Trollhättan. Det kunde ha blivit mycket värre. Det säger Thord Haraldsson, förundersökningsledare, på en presskonferens.
Bild 2 av 9
Foto: Björn Larsson Rovall/TT
Bild 3 av 9
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT
Bild 4 av 9
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT
Bild 5 av 9
Foto: Jens Littorin
Bild 6 av 9
Foto: Jens Littorin
Bild 7 av 9
Foto: Stig Hedström/TT
Bild 8 av 9
Foto: Stig Hedström/TT
Bild 9 av 9
Foto: Stefan Bennhage/TTELA

En maskerad gärningsman gick till attack med ett svärd mot flera personer på skolan Kronan i Trollhättan på torsdagen. En elevassistent avled direkt vid attacken, en elev samt gärningsmannen dog på sjukhus under eftermiddagen.  Säpo bistår polisen i utredningen, bekräftar de för DN.

Vid 16-tiden inledde polisen en presskonferens i Trollhättan där man bekräftade att tre personer avlidit i skoldådet på torsdagen. Det är en elevassistent född 1995, en 17-årig elev samt gärningsmannen.

Tidigare under eftermiddagen genomförde polisen en husrannsakan i gärningsmannens bostad i Trollhättan. Polisen är förtegen om vad man har hittat i lägenheten, men det finns saker som är intressanta för utredningen, uppger förundersökningsledaren vid pressträffen.

Klockan 10.09 på torsdagen fick polisen in larmet om attacken på skolan Kronan. Situationen på plats var kaotisk i inledningskedet. Många barn och föräldrar befann sig på skolan.

– Det är en maskerad gärningsman som gått till attack på skolan, säger Stefan Gustafsson, presstalesman strax efter larmet.

Det exakta händelsförloppet är oklart. Vittnesuppgifter till DN skiljer sig från polisens version, där 21-åringen utanför skolans huvudentré mötte en lärare som han attackerade och skadade. Väl inne i byggnaden stötte han på ytterligare en person, elevassistenten, som skars så svårt att han senare avled.

– Mannen går systematiskt vidare i skolbyggnaden. Vi kan följa blodspår runt om i lokalen. Han går till ett klassrum, knackar på och när en elev öppnar blir denne attackerad av ett stickvapen, nedstucken direkt. Så sker i två olika klassrum. En av eleverna är nu avliden, sade kriminalkommissarie Thord Haraldsson vid en presskonferens.

Enligt elever på skolan bar mannen ”Star Wars”-mask. Och under dagen börjar en bild på den misstänkte delas på nätet där 21-åriga mannen poserar med två elever i korridoren.

Strax efter händelsen samlas oroliga elever och föräldrar kring skolan. Många skriker och gråter.

– Vi håller fortfarande på att ta hand om människor på plats, det är en av de värsta händelsernas som har inträffat i Sverige, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman på plats vid skolan.

Det var skolpersonal som larmade polisen om händelsen.

– När vi kommer till platsen hittar vi en avliden man vid entrén och inne på skolan hittar vi två skadade ungdomar, säger Thomas Fuxborg, som uppger att gärningsmannen ska ha gått runt till olika klassrum på skolan.

Mannen upptäcks inne på skolan och polisen avlossar två skott mot honom, ett träffar.

Säpo bistår polisen i utredningen, det bekräftar presstalesmannen Fredrik Milder för DN.

– Vi bistår polisen enligt deras behov i utredningen. Vi samarbetar med dem för att de ska få ta del av vår kunskap och vår expertis om de miljöer och individer som vi följer. Men det är polisen som leder utredningen.

Han påstås ha haft högerextrema sympatier, vilken betydelse har det?

– Vi kan inte gå in på några detaljer i den information vi delar med polisen eller hur vi arbetar, säger Fredrik Milder.

DN:s reporter på plats säger att det är väldigt mycket människor som har samlats utanför skolan.

– Stämningen är kaotisk. Folk gråter och omfamnar varandra. Det är hemska scener som utspelar sig. Kommuntjänstemän är på platsen och försöker ta hand om chockade människor utanför skolan, säger DN:s Jens Littorin.

– Det är otroligt mycket utryckningsfordon här, både ambulanser och polisbilar.

Tvåbarnsmamman Alya Jaffer bor mittemot skolan.

– Först märktes inte så mycket men ganska snabbt fylldes skolgården med föräldrar, många skrek och gråt. Det är skrämmande. Jag har själv två barn men de går inte på skolan, säger hon till DN.

Senare klarnar bilden. Gärningsmannen har gått till attack mot en 17-åring pojke samt en 15-årig pojke. Båda har blivit attackerade när mannen knackade på respektives offers klassrum. Under dagen opereras båda för sina allvarliga stickskador men 17-åringen avlider. 15-åringen och en lärare i 40-årsåldern vårdas ännu på sjukhuset – enligt Norra Älvsborgs länsjukhus är tillståndet kritisk för en av de skadade.

Läs mer: ”Fullständigt kaos” vid skolan i Trollhättan

Nu-sjukvårdens kommunikationschef sade i ett tidigt skede att gärningsmannen avlidit, uppgifter som sedan togs tillbaka. Senare under dagen bekräftas att mannen avlidit.

På skolan går drygt 400 elever i årskurs F-9, enligt skolans hemsida. I huset finns även bibliotek, kulturverksamhet, fritidsgård och medborgarservice.

Trollhättans kommun har aktiverat sin krisgrupp, Posomgruppen (Psykosocial och socialt omhändertagande).

– Skolan kommer att vara stängd under fredagen, men vi kommer att samla elever i någon annan lokal. Personalen kommer också få stöd, och under kommande vecka då det egentligen är lov ska vi öppna en lokal för barn och föräldrar, säger skolchefen Birgitta Lindström Sundefors.

Statsminister Stefan Löfven besökte Trollhättan under torsdagen.

– Det här är en svart dag för Sverige, säger statsminister Stefan Löfven i ett uttalande med anledning av dådet.

– Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, säger statsministern.

Klargörande: Enligt tidigare uppgifter ska den avlidna eleven ha varit elva år gammal. Senare uppgav polisen att eleven i själva verket var 17 år gammal.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.