Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tre dömda i gatuköksmord

Tre av fyra åtalade män döms för mord till 15 års fängelse. Malmö tingsrätt ogillar mordåtalet mot den man som släpptes ur häktet i slutet av juli.

Vittnesuppgifter är den viktigaste bevisningen, enligt Malmö tingsrätt. Domstolen slår fast att det inte finns någon teknisk bevisning som direkt stöder åklagarnas talan.

Mordoffret dog av nio snabba skott från två vapen. Vem som avlossade skotten har inte tingsrätten kunnat utreda. Men det står klart att ingen annan än de tilltalade kan ha skjutit ihjäl mannen, skriver tingsrätten i domen.

En dag i augusti för snart ett år sedan sköts en 19-årig man till döds utanför ett gatukök i Malmö. På fredagen kommer domen mot de fyra män som åtalades för mordet.

Enligt åklagaren är alla fyra skyldiga till mord trots att inte alla sköt.

De fyra männen är släkt, tre av dem är bröder. En av dem släpptes ur häktet efter rättegången, vilket tyder på att han inte kommer att dömas för mordet.

Två av de dömda männen avlossade de dödande skotten — den ena mannen sköt mot mordoffrets vänstra brösthalva, den andre mot mannens huvud. Det är uteslutet att deras handlande hade annat syfte än att döda, enligt domstolen.

Den tredje mannen som döms för mordet har inte skjutit, men han räckte över ett vapen som sedan användes för att döda. Uppsåtet att döda anses vara styrkt eftersom han tagit med vapnet till mordplatsen, och att de första skotten riktades mot offrets hjärta.

Mannen som frias helt befann sig också på mordplatsen, enligt Malmö tingsrätt. Men han kan inte dömas för mordet eftersom mannen varken fysiskt främjat skjutningen eller psykiskt stöttat männen som sköt. Inte ens planeringen har han deltagit i, konstaterar domstolen i sin dom.

"I målet är dock inte utrett annat än att han tittat på vid mordet", skriver tingsrätten.

Första skottet avlossades då offret satt upp — men skotten fortsatte när den 19-årige mannen trillade ner på marken. Enligt tingsrätten är det inte osannolikt att skottlossningen fortsatte efter att de dödande skotten träffat 19-åringen.

"Beskjutningen kan närmast liknas vid en ren avrättning", skriver domstolen i domen.

Malmö tingsrätt har lutat sig mot två avgöranden från hovrätten över Skåne och Blekinge. I dessa blev påföljden blev 18 års fängelse (2010) respektive 13 års fängelse (2012). Tingsrätten likställer med det strängare straffet eftersom mordet begicks vid en tidpunkt då många människor rörde sig i området. Det har inneburit att flera utsattes för livsfara. Men i det här målet anses dödsförloppet ha gått snabbare och därmed har dödsångesten varit kortare.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.