Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-doms-for-att-ha-dodat-28-aring-i-kiruna/

Sverige

Tre döms för att ha dödat 28-åring i Kiruna

Tre män döms till fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, efter att ha strypt en man till döds i Kiruna den 27 juli förra året.

TT Text

Två av männen, som även döms för brott mot griftefrid, får åtta års fängelse. Den tredje mannen döms till sju års fängelse.

Den 28-årige mannen, hemmahörande i Kiruna, anmäldes försvunnen i slutet av juli förra året men hittades först i mitten av augusti, död i skogen nära Parakka sydöst om Kiruna.

Enligt åklagaren hade de tre männen tillsammans och i samförstånd dödat mannen genom strypning, för att sedan packa in kroppen i tyg och sätta eld på den i skogen. Åklagaren hade yrkat på att männen skulle dömas för mord till fängelse i 18 år.

Alla de tilltalade har förnekat mord, men vidgått del i det våld som ledde till mannens död. Två av dem hade även erkänt brott mot griftefrid.

Tingsrätten delar dock inte åklagarens uppfattning om att männen hade för uppsåt att mörda mannen, utan går i stället på åklagarens andrahandsyrkande och dömer dem till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott.

Motivet ska ha varit att ”hämnas gamla av dem upplevda oförrätter”, enligt rätten.

Bland bevisningen fanns bland annat blodrester från offret i en bil som tillhör en av de dömda, samt blod på en av männens kläder och i hans lägenhet. Det fanns även övervakningsfilmer från en bensinmack när två av de dömda köper diesel som enligt åklagaren skulle användas för att bränna kroppen.

Ämnen i artikeln

Kiruna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt