Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tre fall som ska granskas av KU

1  Säkerhetspolisens bokföring

Efter Dagens Nyheters avslöjande om Säpos mångmiljonfest med James Bond- tema begärde DN att få ta del av hela resultaträkningen för myndigheten. Regeringen beslutade att inget fick lämnas ut, allt skulle skyddas med hänsyn till rikets säkerhet. Innebörden av beslutet blev att till och med kontot för kaffekassan förblev hemligt. Regeringsbeslut går inte att överklaga.

2  Annie Lööfs julfest

Efter DN:s avslöjande om slöseriet med skattepengar på Tillväxtverket gav Annie Lööf generaldirektören Christina Lugnet sparken. Samtidigt inledde Aftonbladet en granskning av Annie Lööfs egna festnotor. Men innan handlingarna lämnades ut till Aftonbladet fick näringsministern möjlighet att rätta till flera räkningar som felaktigt betalats med skattepengar.

3 Saudiaffären

En tjänsteman på försvarsdepartementet gallrade bort ett e-post­meddelande som innehöll känsliga uppgifter för försvarsministern. Inne­hållet i meddelandet fördes i stället över till ett annat dokument som klassades som arbetsmaterial. Inte ens KU fick ut handlingen i första skedet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.