Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tre fejknyheter om Sverige som lurat världen

Foto: Fotograferna Holmberg

Fejknyheten om att muslimer hade bajsat och onanerat i en kyrka i Kristianstad delades på Facebooksidor med över 10 miljoner följare. Berättelserna om julbelysningen i Jönköping och ”Hasse” med getingboet är andra nyheter som förvridits och fått stor spridning. 

Muslimer får svensk julbelysning förbjuden

Falskt: ”Den politiska korrektheten nådde en ny bottennivå den här månaden, när flera städer i Sverige förbjöd jullyktor på gatorna”, skrev flera fejksajter i november 2016. Förbudet skulle ha fattats av svenska myndigheter ”för att inte förolämpa de miljontals muslimska migranter som har flödat in i deras land de senaste två åren”.

Lögnen spreds av bland andra Milo Yiannopoulo, känd islamfientlig debattör på sajten Breitbart.

Sant: SVT Jönköping publicerade den 23 oktober 2016 en artikel om samhällsföreningen i Hestra, som var upprörda över att de inte längre skulle få hänga sina traditionsenliga jullyktor över huvudgatan i det lilla samhället.

Förändringen hade dock ingenting att göra med muslimer. För Metro berättade Trafikverket att de hade beslutat att på vissa orter inte längre använda lyktstolpar till hängande belysning, då stolparna inte ansågs vara dimensionerade för lampornas tyngd.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Julbelysning. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Muslimer attackerar julgran i svenskt köpcentrum

Falskt: ”Muslimer ser en julgran i ett köpcentrum, börjar sedan attackera den!” skriver sajten Freedom Daily den 13 november 2016, och lägger upp en film på Facebook. I videon ser man ett antal män klättra i en stor julgran i ett köpcentrum. ”De försöker riva sönder den”, enligt artikeln. ”När helst muslimer flyttar till västländer försöker de att forma kulturen efter sharialagar”.

Freedom Daily, en sida känd för att ofta lägga upp islamfientliga fejknyheter, säger inte var den här händelsen ska ägt rum. Men det gör andra sajter, bland andra Daily Stormer och Daily Info, som placerar händelsen i Sverige.

Sant: Ett antal människor utför en lokal variant av julgransplundring, inne i gallerian The Mall of Arabia i Kairo, Egypten. På bilderna ser man ungdomar som klättrar upp för en stege och kastar ner paket från granens topp till vänner nedanför. Viralgranskningssajten Snopes påpekar att flera har tomteluvor på sig och att de ser glada ut. Det rör sig knappast om en attack på julen – tvärtom.

Foto: Vincent Yu/AP

Julgran inne på ett köpcentrum. Foto: Vincent Yu/AP

Svensk man avlider efter att ha försökt ha sex med ett getingbo

Falskt: ”35-åringen – känd som Hasse – hittades med 146 getingstick på sin kropp, 54 av dessa var på hans könsorgan”, skrev den brittiska tabloiden Daily Star i maj 2013. Artikeln handlade om hur en man hade försökt ha sex med ett getingbo på sin gård i Ystad och avlidit av skadorna – ”polisen tros ha hittat sperma och könshår på några av de stickande insekterna”. Fejknyheten plockades upp även av Cosmopolitan och affärstidningen International Business Times. 

Sant: Det här är en helt påhittad historia, som först publicerades av den svenska satirsajten Nyheterna Sverige. När historien uppmärksammades internationellt fick de så mycket trafik till sin sajt att deras server kraschade.
– Hela redaktionen blev ju helt till sig och firade med kaffe och bullar, sa sajtens skribent Kaj Liljeroth till Aftonbladet.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Geting. Foto: Hasse Holmberg/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.