Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tre förda till sjukhus efter åsknedslag

Två personer fördes på måndagseftermiddagen till sjukhus efter ett blixtnedslag i ett bostadshus i närheten av Sandared i Borås kommun. Senare på måndagen fick en man i 30-årsåldern föras till sjukhus efter ett liknande nedslag i Dalsland.

– Det uppstod en mindre brand och två personer fick lättare rökskador, säger Niklas Ignell, jourhavande stabschef vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, om nedslaget nära Sandared.

Två män, far och son, skadades i samband med ett blixtnedslag i Tösse, en ort utanför Åmål i Dalsland, på måndagseftermiddagen.

– Blixten slog troligtvis ned i ett elskåp och letade sig vidare till ett garage där personerna befann sig, säger Stefan Eriksson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Åmål.

Enligt polisen fick sonen i 30-årsåldern föras till sjukhus, då han fått en hörselskada samt tappat minnet. Tillståndet för fadern, i 65-årsåldern, uppges vara bättre.

Vid blixtnedslaget uppstod även en mindre brand i terrängen.

SOS Alarm Göteborg uppger för DN vid 17.15-tiden att en front med åska inledningvis ledde till nedslag i bland annat Lidköping och Herrljunga med omnejd. Efterhand har den rört sig vidare mot Skaraborg. Fyra till fem villabränder har rapporterats in.

SMHI har varnat för mycket kraftiga åskväder i sydvästra Sverige, längs ett band som sträcker sig från Vänern ner till Skåne.

– Det är redan mycket åska i området. I samband med det får man väldigt kraftigt, skyfallsliknande nederbörd där även hagel kan vara inblandat, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, till TT tidigt på eftermiddagen.

Ovädret förväntas röra sig upp nordost över landet men försvagas under kvällen. Det finns risk för åska även i Dalarna, Värmland och Örebro, möjligen också i Östergötland, men där har ingen varning utfärdats.

Väderutvecklingen nu beskrivs som allvarligare än det åskväder som drabbade södra Sverige för drygt en vecka sedan, då tio personer skadades när blixten slog ner på Bråvallafestivalens område i Norrköping.

– Då var det inte varningsläge, varken inför eller när vi analyserade det i efterhand, säger Eva Strandberg.

För att varna för åska krävs prognoser om minst 500 blixtnedslag under sex timmar inom ett visst område.

– Eftersom vi nu väljer att varna så kan man se detta som ett mer allvarligt oväder.

Åskovädret har även ställt till med problem i tågtrafiken i sydvästra Sverige. På sträckan Limmared—Borås är det stopp sedan ett väderrelaterat elfel uppstått, enligt Trafikverket.

Även mellan Lidköping och Mariestad står trafiken stilla sedan flera träd fallit ned över spåren. I båda fallen beräknas tågen rulla som vanligt framåt kvällen.

Strax före klockan 17 på eftermiddagen stoppades tågtrafiken förbi Alvesta. Räkna med stora störningar och inställda avgångar, uppger Trafikverket. Bussar ska ersätta de inställda tågen. Reparatörer uppges anlända vid 18-tiden för att ta itu med elfelet.

Trafiken mellan Ängelholm och Båstad har också drabbats av störningar sedan blixten slagit ned vid ett ställverk.

Energibolaget Eon angav vid 19.30-tiden att 5.180 av deras abonnenter i Jönköpings län drabbats av elavbrott. Enligt TT ska totalt runt 10.000 abonnenter i de småländska länen ha saknat el under eftermiddagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.