Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tre häktade och en frigiven i Göteborgsmålet

Tre av de fyra män i Göteborg som misstänks för förberedelse till mord häktades på onsdagen av tingsrätten. Den fjärde mannen släpptes däremot fri. Försvarsadvokaterna är mycket kritiska till den fortsatta sekretessen, något som inte möts med någon förståelse från åklagarsidan.

Vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström säger till DN.se att sekretessen kring detta fall inte är hårdare än i andra förundersökningsfall.

– Det som skiljer är det större mediala intresset, säger hon.

– Skälet till sekretessen är att fler personer ska höras och då är det oerhört viktigt att de uppgifter som kommer fram bygger på deras egna utsagor, och inte på vad andra sagt. Det är viktigt inte minst för de misstänkta själva, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Vad kan du berätta om fallet så här långt, exempelvis om spekulationerna kring att det är konstnären Lars Vilks som var det tilltänkta mordoffret?

– Jag uttalar ingenting om utredningen.

Hur ser du då på kritiken mot det som uppfattats som hård sekretess?

– Ser inte på den på något särskilt sätt. Man vill väl veta mer, och efterhand blir det ju i regel så att man också får veta mer.

Klart står att
den inledande rubriciceringen av fallet – ”förberedelse till terrorbrott” – ändrades till ”förberedelse till mord” efter det att mer kommit fram. Det visade sig vara svårt för åklagarsidan att leda i bevis att det som planerats skulle vara till skada för staten Sverige, vilket krävs för att det ska handla om terrorbrott.

Enligt Agneta Hilding Qvarnström var det inte helt oväntat för henne att den fjärde mannen, 24-åringen, släpptes fri.

– Jag har ännu inte hunnit ta ställning till om misstankarna mot honom ska kvarstå.

De tre som
häktades – 23, 25 och 26 år gamla – befanns på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord. Den avslutande häktningsförhandlingen, med en 24-åring, ledde däremot till frigivning – det bedömdes inte finnas tillräckliga skäl för häktning.

23-åringens advokat Urban Gilborne bekräftar för DN.se att hans klient häktats.

– Ja, han häktades. Men om min klient vill så kommer vi antagligen att lämna in en överklagan i morgon eller på fredag, säger Urban Gilborne.

– Som jag ser det har inte åklagaren mycket på fötterna. Jag tycker inte att det har framkommit några nya uppgifter sedan vi hade förhör i går.

Även 26-åringen nekar till anklagelserna.

– Jag tycker inte att det borde ha räckt till häktning, säger 26-åringens advokat Ulf Ahlstedt.

Fyra män greps
på lördagskvällen den 10 september, då misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Några timmar efter gripandet utrymde polisen konsthallen Röda Sten i Göteborg på grund av ett bombhot, och tecknen på att ärendet var av ytterst allvarlig karaktär stärktes i och med att Säpo hade ansvaret.

Dessutom lades en total förundersökningssekretess på ärendet – nästan ingen information om vad som hade hänt gavs ut, vare sig till medier eller till de misstänkta.

På tisdagen tog fallet en ny vändning när åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström begärde männen häktade med ändrad brottsrubricering, till ”förberedelse till mord”.

Och på onsdagen, med start klockan 9, inleddes häktningsförhandlingarna med beslut om att föra dem bakom lyckta dörrar på åklagarens begäran.

Enligt Göteborgs-Posten ska föremålet för mordplanerna ha varit en man som står under Säpos beskydd. Tidningen skriver att det sannolikt är konstnären Lars Vilks, som skulle ha besökt konstbiennalen vid Röda Sten och som har ständig Säpo-bevakning.

– Men jag får inte säga någonting om det, och det är lite problemet, säger Urban Gilborne.

– Det är dags att åklagaren släpper på den biten och låter folk veta.

Även Ulf Ahlstedt
är starkt kritisk till hemlighållandet av information. Den bidrar till en obalans mellan försvarare och åklagare, menar han.

– Det är en hämning naturligtvis, för det finns ju en rättvisans våg. Vi väger nästan ingenting i den, de andra sitter med allting, säger Ahstedt.

– Man får ha förståelse för att det är så ibland, men för en försvarare så känns det som att man är väldigt bunden om händer och fötter. Man får passa sig för vad man säger när journalister ringer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.