Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 23:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-miljarder-i-stod-till-kollektivtrafiken/

Svensk politik

Tre miljarder i stöd till kollektivtrafiken

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen presenterade under måndagen ett riktat bidrag på tre miljarder kronor till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Sverige. Syftet är att kunna bibehålla antalet turer i en tid där biljettintäkterna minskar. 

Kollektivtrafiken får ett krisstöd på tre miljarder kronor för att mildra effekterna som minskat resande har på biljettintäkterna. Det meddelade vice statsminister Isabella Lövin (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) under en presskonferens. 

Regeringen anser att stödet är nödvändigt för att kunna undvika trängsel i bussar och tåg.

– Det är viktigt att hålla uppe turerna och se till att man kan hålla uppe volymerna för att minska smittspridningen, säger Tomas Eneroth. 

Satsningen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Fördelningen av de tre miljarderna kommer att baseras på biljettintäkternas storlek i regionerna och utföras av Trafikverket. 

– Det är väldigt viktigt att kollektivtrafiken fortsätter rulla. Alla kan inte jobba på distans, till exempel förskollärare, sjuksköterskor och läkare. De kan inte jobba på distans och de behöver kunna ta sig till jobbet, säger Isabella Lövin.

Hur lång tid pengarna väntas räcka kan regeringen ännu inte svara på. 

– Vi kan få anledning till att återkomma till den här frågan. Vi vet inte när coronakrisen klingar av och vi kommer behöva göra mycket mer inte minst när det kommer till återuppbyggnad, säger Isabella Lövin.

Enligt branschorganisationen Sveriges Bussföretags vd Anna Grönlund kommer emellertid pengarna för sent.

– De här tre miljarderna motsvarar ungefär tre månaders förlorade biljettintäkter bakåt, mars, april och maj. Så pengarna är slut redan innan de kommit, säger hon. Det kommer att behövas mer framöver. Om inte behöver regionerna fundera på om de behöver skära i trafiken och då kommer både kollektivtrafikföretag och resenärer att drabbas, säger hon i en kommentar till Nyhetsbyrån TT.

Kristoffer Tamsons (M) är ordförande för branschorganisationen Svensk kollektivtrafiken. I en kommentar till DN beskriver han beskedet som ”en viktig delseger”. 

”Samtidigt återstår det att se hur långt detta räcker. Till följd av coronakrisen blöder kollektivtrafiken i Sverige över en miljard kronor i månaden. Även om varje krona som säkrar bussarna och tågen är välkommen kommer dagens besked att behöva följas av fler om vi ska få stopp på blödningen”, skriver han vidare.

Sedan tidigare har regeringen utökat statsbidragen till Sveriges regioner och kommuner med 20 miljarder kronor under 2020, varav 12,5 miljarder av dessa kommer vara permanent. Det nya stödet på tre miljarder är emellertid ett tillfälligt riktat bidrag som går direkt till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.  

Läs mer: Tio försvarsbudgetar i stöd till näringslivet