Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-miljoner-masker-i-manaden-levereras-till-varden-nar-foretag-staller-om/

Sverige

Tre miljoner masker i månaden levereras till vården när företag ställer om

Näringsminister Ibrahim Baylan höll pressträff på onsdagseftermiddagen.
Näringsminister Ibrahim Baylan höll pressträff på onsdagseftermiddagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Företag ställer om sin produktion till att producera skyddsutrustning till vården. Hygien- och hälsobolaget Essity är ett av dem, och kommer att kunna leverera tre miljoner masker i månaden till vården.

– Vi har startat produktion av ansiktsmasker och vi har kommit till den punkt där vi kan massproducera kirurgmasker, säger Magnus Groth, vd för Essity.

– Vi är i ett fortsatt besvärligt läge med stora utmaningar. Vår uppgift är att hindra smittspridningen och värna människoliv, säger Ibrahim Baylan. 

Ibrahim Baylan säger att det är särskilt viktigt att de som arbetar i vården har tillgång till skyddsutrustning – och att det i dag är viktigt att Sverige själva har möjlighet att producera skyddsutrustning inom landet, när det funnits exempel på hur distributionskedjor brutits – och länder har stoppat export eller beslagtagit skyddsutrustning.

Näringsdepartementet har diskuterat vad som skulle krävas för att ställa om svenska företags produktion till att producera skyddsutrustning. Forskningsinstitutet Rise ska kvalitetssäkra skyddsutrustningen så att den uppfyller de lagkrav som finns, innan distribution till sjukvården. 

– Vi hoppas att de företag som vill producera skyddsutrustning hör av sig till oss. Vi är en viktig aktör för att se till att vården har säker skyddsutrustning, säger Pia Sandvik. 

Ibrahim Baylan poängterar att det är extra viktigt i dag att Sverige själva kan producera skyddsutrustning och att man snabbt kan verifiera kvalitén. 

– För den skyddsutrustning som ska ut till vården måste vara av god kvalité. I slutändan handlar det här om att personalen i vården ska ha ett fullgott skydd, avslutar Ibrahim Baylan presskonferensen.