Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-nya-fall-av-covid-19-bekraftade-i-sverige/

SVERIGE

Fyra nya fall av covid-19 bekräftade i Sverige

Fyra nya fall av sjukdomen covid-19 har bekräftats i Sverige. Det rör sig om två fall i Stockholm, ett i Uppsala och ett i Jönköping. Samtliga fall kan spåras till utlandet eller till personer som nyligen befunnit sig utomlands.

Totalt har nu 11 personer bekräftats smittade av viruset i Sverige.

●Covid-19 är sjukdomen som det nya coronaviruset orsakar.

Två personer har bekräftats smittade av covid-19 i Stockholm. Personerna har koppling till det fall som bekräftades den 27:e februari i Stockholm och har hittats genom aktiv smittspårning. De är nära anhöriga till den medelålders kvinna som bekräftades smittad under torsdagen. Personerna har isolerats och vårdas på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

– Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, skriver Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Han säger vidare i en intervju med DN att de två drabbade personerna efter omständigheterna mår bra.

– De har fått lite hosta, ont i kroppen och huvudvärk. Men deras tillstånd är stabilt, säger Follin.

Regionen arbetar just nu med att kartlägga vilka de två smittade kan ha haft kontakt med. Per Follin kan inte svara på om de har rört sig i exempelvis kollektivtrafiken.

– Tunnelbana och liknande är omöjligt att hantera och spåra. Man sätter en tidgräns på att personerna måste ha haft kontakt med någon i 15 minuter, säger Follin.

Sammanlagt har ett hundratal personer testats för nya coronaviruset i regionen hittills.

I Uppsala rör det sig om en vuxen person som har varit i Iran och som kom till Sverige för fyra dagar sedan. Smittspårning kring personen har påbörjats. Fallet har ingen koppling till torsdagens fall i Uppsala.

– Vi är inte särskilt oroade av det här nya fallet. Om man jämför med det tidigare fallet här så är det här mycket mer småskaligt, det är mer isolerat kring denna patient, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala.

Enligt Johan Nöjd är hälsoläget för den smittade ”mycket stabilt”.

I Jönköpings län rör det sig om en man i 50-årsåldern som för fyra dagar sedan kom tillbaka från en resa i norra Italien, i ett av de områdena där det för tillfället pågår en smittspridning. Han insjuknade dagen efter hemkomst, den 25 februari, och prover togs dagen efter. Mannen har hållit sig hemma sedan sin ankomst i Sverige och isolerade sig efter provtagningen.

– Vi har påbörjat smittspårning och kartlägger andra rörelser och finns det någon som behöver provtas så kommer vi göra det, säger Maria Palmérus, verksamhetschef på infektionskliniken i Jönköping.

Mannen vårdas nu på infektionsklinik och mår väl.

– Han har lite lättare hosta men är stabil och mår efter omständigheterna väl, säger Maria Palmérus.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger att antalet insjuknade personer i Sverige inte är avgörande för hur myndigheten agerar.

– Det som är avgörande är om vi hittar fall ute i befolkningen som man absolut inte kan spåra tillbaka till någon som varit ute och rest, det skulle vara signaler att vi har spridning i befolkningen och inte bara en spridning mellan enstaka personer, säger Tegnell.

Och fortsätter:

– Och vi kan ta emot flera hundra importfall utan att det innebär att vi har en spridning i Sverige. Vi tar varje år emot ett femtiotal fall av mässling i Sverige och stoppar smittan.

Läs mer:

Stefan Löfven om risken för en pandemi: Vi följer det minut för minut

Lena Hallengren: Gäller att vi är uthålliga

Amina Manzoor: Det är ett gemensamt ansvar att stoppa spridningen

Kamp mot klockan när vården letar smittade

Ämnen i artikeln

Västsverige
Jönköping
Uppsala
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt