Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 07:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tre-personer-doda-efter-snoovadret/

SVERIGE

Flera personer döda efter snöovädret

Fyra äldre personer har hittats döda utomhus på olika platser i Västernorrland. Tre av dem hittades i närheten av sina respektive bostäder och den fjärde i en parkerad bil. Polisen misstänker inget brott.

Under fredagsmorgonen fick polisen in tre larm om avlidna personer som hittats utomhus. Det handlar om två kvinnor och en man, alla tre i 75-årsåldern, som hittades i anslutning till sina bostäder i Örnsköldsviks kommun, i Kramfors och i Härnösand. Inget brott misstänks och alla tre fördes till sjukhus för att dödsorsak skulle kunna fastställas.

På torsdagen hittades också en avliden man i en bil i Sundsvalls kommun. Även han var i 75-årsåldern.

– Bilen ska ha stått på en parkering, jag har inga uppgifter på att den ska ha varit inblandad i någon olycka eller att brott misstänks, säger Peder Jonsson på polisen i Västernorrland.

Det är oklart om det finns någon direkt koppling mellan dödsfallen och snöovädret.

– Det här med avlidna äldre personer det är ju något vi hanterar varje dag. Ibland hittas de inomhus och ibland utomhus, det som är ovanligt är att man hittar flera personer i samma län under samma morgon, säger Peder Jonsson.

Läs mer: Fortsatt snöfall orsakar trafikproblem

Per Blomström, chef på kardiologen inom Västernorrlands landsting, berättar att det finns en ökad risk för hjärtinfarkter i samband med tung snöskottning. Det är dock inte fastställt om hjärtinfarkt legat bakom något av det senaste dygnets dödsfall.

– Det är ett känt faktum att vid kall väderlek, blåst och snöskottning så händer det att människor får hjärtinfarkt. Vi känner inte av om vi har förkalkningar i hjärtats kranskärl och i kallt väder ökar risken för att de brister vid tung ansträngning.

Har man en uttalad kärlkramp ska man undvika snöskottning.

– På kardiologen har vi frågat oss om vi kommer att få fler infarkter de här dygnen nu när människor går ut och skottar, men det är inget vi märkt av än, säger Per Blomström.

Snöovädret orsakade på torsdagen stora problem på flera håll i södra och mellersta Norrland. Skolor höll stängt, flera tåglinjer fick ställas in och en mängd trafikolyckor och avåkningar rapporterades. Dessutom lämnade vädret ett hundratal hushåll utan ström.

I Sundsvall orsakade de stora snömassorna att ett tak till en pistolskytteklubb rasade in, strax innan ett träningspass skulle börja, skriver Sundsvalls Tidning.

Under fredagen är väderläget fortsatt besvärligt längs Norrlandskusten och SMHI har utfärdat klass 1-varning i Västernorrland och Gävleborg.

Läs mer: Insnöad i Sundsvall – ”Det är nästan katastrof”