Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tre personer i flygkrasch utanför Västerås

Ett flygplan med tre personer ombord kraschade på fredagskvällen i Ängsöområdet utanför Västerås. De har lyfts upp med helikopter och är på väg till sjukhus. ”Ingen är livshotande skadad”, säger polisbefäl Martina Saghamre.

Strax efter klockan 19 fick Sjö- och flygräddningscentralen ett larm från flygtornet på Västerås flygplats om att man hade tappat kontakt med planet strax efter start. Man befarade att det hade havererat. Med hjälp av radarbilder lyckades räddningsmanskapet lokalisera planet till Ängsö, ett naturområde väster om Västerås. 

– Vi fick kontakt med personerna via telefon. Räddningshelikoptern lokaliserade dem vid 20-tiden, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket till DN.

Mikael Nilsson, flygplatschef på Västerås flygplats, har uppgift om att de tre personerna själva ska ha tagit sig ur flygplanet och ringt upp flygtornet. 

Det är oklart hur illa skadade de tre personerna är, men enligt polisen är tillståndet inte livshotande för någon av dem. 

– Alla ska vara vakna. Polis och räddningstjänst är på plats, säger Martina Saghamre, befäl på polisens ledningscentral i Västerås till DN. 

Ola Kasimir, inre befäl hos räddningstjänsten, säger till Vlt.se att de är måttligt skadade. 

– De blöder, säger han. 

Terrängen beskrivs som kuperad, vilket har gjort det svårt för räddningsmanskapet att komma fram.

Enligt flygplatschef Mikael Nilsson har de skadade lyfts upp av räddningshelikopter och är på väg till sjukhus. 

Västerås flygplats är Sveriges största anläggning för pilotutbildningar. Det tvåmotoriga planet, en DA-42, brukar användas vid inflygningsövningar. 

– Man brukar göra ett ganska stort varv runt flygplatsen och öva inflygning med instrument. Men jag kan inte svara på om det är vad man har gjort i det här fallet, säger Mikael Nilsson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.