Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tre pojkar skadade i explosion på skola i Rättvik

En kraftig gasexplosion inträffade strax efter klockan 22 i en maskinhall vid Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Tre pojkar som uppges ha orsakat explosionen har förts till sjukhus med lindrigare skador.

Enligt räddningschef Rune Daniels har det läckt ut acetylengas från en eller flera svetstuber. Gasen exploderade och byggnaden, en plåtbyggnad på fyra gånger fem meter, förstördes helt. 

– Tre personer ska ha befunnit sig utanför byggnaden när explosionen inträffade, säger Rune Daniels.

Under natten mot fredagen har det framkommit att de misstänks ha orsakat explosionen.

Enligt SOS Alarm har fördes två personer i ambulans till lasarett i Mora. En av dem skadades allvarligt men inte livshotande, rapporterades det inledningsvis.

Enligt vad polisen säger senare har den allvarligaste skadade pojken skador i ansiktet och buken. Alla tre har dock fått lindriga skador, uppger sjukhuset för dt.se. 

– Samtliga är yngre och några är elever på skolan. Men det gick efter omständigheter bra med tanke på att det var en mycket kraftig explosion, säger Rune Daniels.

Pojkarna är födda 1999, och enligt räddningschefen Rune Daniels är det de som har orsakat explosionen.

– Man har sagt att det här var ett pojkstreck. Jag har pratat med de inblandade som har förorsakat smällen, säger han till dt.se.

Byggnaden är helt förstörd och en teknisk undersökning ska genomföras. Polisen avvaktar dock med förhör av ungdomarna eftersom de är chockade.

En förundersökning om misstänkt allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

En krisgrupp håller på att byggas upp inför morgondagen när skolan åter öppnar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.