Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tre skalv på juldagen i Malmberget

Other: Anette Nantell

Tre skalv inträffade under juldagen i LKAB:s gruva i Malmberget. Det första skedde vid 03.30 i något som heter Fabians hängvägg på 495 meters djup. 

Uppdaterad 171226 10:01 Texten har tillfogats en rättelse

Magnituden uppmättes till 1,2 på den lokala skalan som gruvan använder sig av. Det motsvarar 1,9 på Richterskalan, skriver Expressen.

Den andra ”seismiska händelsen” inträffade mitt på dagen klockan 12.38 i Printzskölds hängvägg 527 meter ner. Magnituden var 1,7.

Den senaste skedde klockan 19.56 också den i Printzskölds hängvägg men drygt 200 meter djupare. Magnituden uppmättes till 2,1 vilket gjorde att vibrationer uppmättes i samhället, den högsta på Konsum med 19,2 millimeter per sekund.

LKAB:s gruva i Malmberget.
LKAB:s gruva i Malmberget. Foto: Carl-Johan Utsi/TT

– Skakningarna beror ju på att vi bryter. Berg är, även om man inte tror det, levande material. Man tar ut malm, spänningar förflyttar sig och så skakar det till. Det blev inget ras och inga skador i gruvan, säger Maritha Mossberg, kommunikatör på LKAB, till Expressen.

Rättelse 2017-12-26 10:03
I en tidigare version av texten användes bild från fel ort.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.