Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tredje-svenska-dodsfallet-i-samband-med-coronasmitta/

Sverige

Tredje svenska dödsfallet i samband med coronasmitta

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Magnus Hallgren

Sverige fick i helgen sitt tredje dödsfall till följd av det nya coronaviruset. 

– Det var en person som var över 70 år som avled, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare Region Stockholm.

På söndagen bekräftades att ytterligare en person har avlidit i det nya coronaviruset i Sverige. Detta sedan en äldre patient avlidit vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna under lördagskvällen.

Enligt sjukhuset inkom patienten med ett akut tillstånd som inte behövde intensivvård. Under tiden patienten vårdades genomfördes prov för covid-19, och det visade sig då att patienten bar på sjukdomen.

– Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som drabbas av de allvarligaste konsekvenserna, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare Region Stockholm.

Just nu intensivvårdas fyra personer som är smittade av covid-19 i länet. 17 andra har isolerats på sjukhus. Vilka åldersgrupper är det som vårdas?

– Generellt är det äldre. Jag har inga uppgifter om att det skulle vara några som är under 70 år.

Vad kan ni göra för att hjälpa dem?

– Sjukvården är på tå och vi gör det allra bästa för att ta hand om dem, Maria Rotzén Östlund.

Ytterligare 18 personer bekräftades smittade i regionen under gårdagen. Sammanlagt är nu 359 personer smittade i Stockholmsregionen. I hela landet är nu 961 personer bekräftats smittade.

Tidigare har två personer i Sverige avlidit till följd av det nya coronaviruset. Den 11 mars avled en man i 70-årsåldern på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och den 14 mars en 85-årig kvinna som vårdades vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.