Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Trist och olycklig attityd hos en del poliser”

Foto: Jessica Gow/TT

Den grova tonen i polisens interna facebookgrupp har fått kritik i fackförbundets egen tidning. Stockholmspolisen Martin Marmgren, som skrev ett inlägg, menar att tonen mot kvinnor, är grövst.

Det var de nedlåtande kommentarerna om Elisabet Höglund som till sist fick Martin Marmgren, som arbetar vid polisen i Stockholm, att tröttna på jargongen bland kommentarerna på facebookgruppen.

I somras skrev han en artikel i polisfackets tidning blaljus.nu.

– Att uttrycka sig så här visar en attityd som är djupt olämplig för poliser. Vissa kommentarer går till och med utanför vad som ens är acceptabelt att säga vid fikabordet. Att skriva sådana här saker på facebook är dubbelt olämpligt, säger han.

Martin Marmgren som fortfarande är medlem i fb-gruppen säger att han inte följer inläggen särskilt noga och kan inte uttala sig om huruvida någon grupp är speciellt drabbad av de olämpliga kommentarerna.

Kommentarerna riktar sig mot alla som har varit kritiska till polisen, menar han.

– Jag har dock dessvärre noterat att förolämpningar mot kvinnor ibland följer ett annat mönster än mot män, exempelvis genom att utseende tas upp. Det gör saken ännu mer oacceptabel.

– Det är överhuvudtaget en väldigt trist och olycklig attityd att en del poliser hanterar kritik genom att skriva förolämpningar om personen i fråga. Det spelar ingen roll att en del kritik mot polisen är osaklig eller okunnig, det är ändå aldrig ok, säger Martin Marmgren.

Facebookgruppen startades förra året med syfte att driva frågor om polisens arbetsmiljö och andra fackliga frågor.

– Det är poliser som lägger till varandra i gruppen, du blir då medlem automatiskt och behöver aktivt gå ut för att lämna. Jag vill understryka att det är en liten minoritet, som ibland skriver väldigt mycket, som lägger ut de här olämpliga kommentarerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.