Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tristare paket ska få fler att låta bli att röka

Foto: Scanpix
EU ökar trycket mot tobaksindustrin. Reklam på cigarettpaket och snusdosor ska förbjudas och på de anonyma, enhetliga förpackningarna får det bara finnas hälsovarningar. Om fem år ska logotyperna på cigarettpaketen vara helt borta. Sveriges förhoppningar om att i framtiden få exportera snus grusas. I stället föreslår man att all rökfri tobak förbjuds för export.

Det krävs krafttag för att nå EU-kommissionens folkhälsoexperters mål om ett rökfritt Europa 2050. I ett 125-sidigt förslag som kommissionens folkhälsodirektorat lagt fram, och som DN tagit del av, konstateras att rökandet inte minskat de senaste åren. Det finns 107 miljoner rökare i EU och det förorsakar 700 000 dödsfall varje år.

Förslaget siktar framför allt på att ungdomar inte ska börja röka eller snusa. Därför ska tobaksindustrins reklam begränsas och möjligheterna att tillverka produkter som riktar in sig på unga minskas.

I åtgärdspaketet ingår en rad åtgärder:

Hälsovarningarna på cigarettpaketen och snusdosorna ska utökas. Endast 10 procent av utrymmet får vara märkesreklam. Och efter fem år ska all reklam bort. Utöver varningarna om att det är livsfarligt att röka ska varumärket anges i en fastställd neutral stil.

Samtliga förpackningar ska vara exakt lika stora och i samma färg. Cigarettpaketen ska innehålla 20 cigarretter som ska vara i fastställt format och i vit färg.

Varje märke får bara sälja en sorts cigarretter eller snus. Inte Marlboro röd, Marlboro vit och så vidare.

Smaktillsatser, som mentolcigaretter, som minskar tobakssmaken ska förbjudas.

Sverige har lobbat hårt för att upphäva exportförbudet för svenskt snus. Regeringen har pekat på att det är en diskriminering som bryter mot EU:s grundregler. Samtidigt har snustillverkarna med Swedish Match i spetsen anfört att snus är mindre hälsovådligt än cigarretter, att många rökare använder snus för att kunna sluta röka, och att andelen rökare är betydligt lägre i Sverige än i övriga EU.

EU-kommissionens folkhälsoexperter avfärdar hälsoargumenten och varnar för att en ny produkt i stället riskerar att leda till ökad tobakskonsumtion.

Men EU-direktoratet kommer nu med ett överraskande svar på den svenska kritiken om diskriminering, och föreslår ett totalförbud för all rökfri tobak utanför det land där den säljs enligt tradition.

Det drabbar förutom det svenska snuset även tuggtobak och nässnus som tillverkas i bland annat Tyskland, Belgien och Polen och säljs runt om i Europa. Ett exportförbud skulle slå emot några småföretag i tyska Bayern, men kommissionens experter menar att de ekonomiska följderna är försumbara.

På Swedish Match är man upprörd över planerna:

– EU-beslut ska vara vetenskapligt baserade och proportionalitet ska gälla. Då är det märkligt att föreslå monopol för cigaretter och läkemedel, och totalförbud för rökfri tobak, säger kommunikations­direktör Patrik Hildingsson.

Det här radikala förslaget ska nu granskas i hela EU-kommissionen, och de 27 kommissionärerna från samtliga medlemsländer kan påverka det slutgiltiga ställningstagandet. Därefter vidtar förhandlingarna i EU:s ministerråd och parlamentet för att få fram ett nytt tobaksdirektiv. Målet är att lägga fram förslaget för beslut under nästa år och att det ska träda i kraft vid årsskiftet 2014.

DN har sökt folkhälsominister Maria Larsson för en kommentar. Hon sade i förra veckan att regeringen inte tänker backa från kravet om snusförbudet i EU ska bort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.