Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Troligt beslut om start för vargjakt i dag

I dag kommer sannolikt Naturvårdsverket att besluta att årets vargjakt i Värmlands och Örebro län ska genomföras. Men frågan om vargjaktsbeslutet, och om det strider mot EU-rätten att beslutet inte kan prövas i domstol, kommer att fortsätta uppåt i rättsinstanserna och kan hamna både i EU-kommissionen och i EU-domstolen.

Naturvårdsverket har lämnat över rätten att besluta om hur många vargar som ska få skjutas i 2015 års licensjakt till länsstyrelserna. Och besluten om licensjakt från de tre länsstyrelserna i Dalarna, Värmland och Örebro har överklagats till Naturvårdsverket.

Före jul stoppade verket tillfälligt jakten i Dalarna. Definitivt beslut kommer om en vecka. Men redan i dag, måndag, kommer de övriga två.

– Naturvårdsverket kommer att fastställa besluten om Värmland och Örebro, tror Jan Darpö, professor i miljörätt i Uppsala, och hänvisar till att besluten är i linje med den nationella förvaltningsplanen för varg.

EU-kommissionen har redan inlett två överträdelseärenden mot Sverige vad gäller besluten om 2013 och 2014 års vargjakt. Det första handlar om själva sakfrågan, alltså om licensjakten är förenlig med EU:s artskyddsdirektiv, och det and­ra om prövningsordningen, det vill säga att besluten inte går att överklaga till domstol.

Både 2013 och 2014 stoppade förvaltningsrätterna jakten, 2013 först efter tre dödade djur, 2014 innan jakten hann starta.

Men redan innan det juridiska maskineriet malt färdigt beslutade Naturvårdsverket i oktober att delegera jaktbesluten till länsstyrelserna och göra sig självt till sista överklagandeinstans. Det skedde enligt kritiker för att runda den EU-lagstiftning som kräver att den här typen av beslut ska kunna överklagas i domstol. Besluten går att överklaga, men till Naturvårdsverket.

Miljöorganisationerna har överklagat 2015 års jaktbeslut, och begärt att de ska inhiberas – stoppas tillfälligt. Så skedde dock inte för Värmlands och Örebro län och detta har i sin tur överklagats till Förvaltningsrätten i Karlstad, som nu ska ta ställning till om inhiberingsbeslutet kan överklagas eller ska avvisas.

– Det är möjligt att jakten kommer att genomföras, men jag skulle ändå inte bli förvånad om Förvaltningsrätten i Karlstad säger stopp, säger Jan Darpö.

– Om Förvaltningsrätten avvisar miljöorganisationerna kan jag tänka mig att vi skulle få ett motiverat yttrande från EU-kommissionen i överklagandefrågan. Då blir det större press på kammarrätten i Göteborg som får bedöma samma fråga, säger han.

Skulle även Kammarrätten säga nej kommer Högsta förvaltningsdomstolen sannolikt att begära ett förhandsbesked av EU-domstolen, tror Jan Darpö. Då skulle troligen både sakfrågan, och om man kan klaga i domstol över beslutet att hamna i EU-domstolen.

– Skulle man fråga EU-domstolen om vi kan ha en ordning där en sådan här fråga inte kan bedömas i domstol skulle den sannolikt svara ”det kan man verkligen inte, vi vill alltid kunna ha ett ord med i laget”. Det EU-rättsliga systemet bygger nämligen på att de nationella domstolarna kan fråga EU-domstolen om råd genom att begära ett förhandsavgörande.

Fakta.44 djur ska få skjutas i tre län

Jakten ska inledas den 9 januari i Värmlands och Örebro län.

Jakten i Dalarna har inhiberats i väntan på definitivt beslut den 12 januari.

Totalt har länsstyrelserna medgivit att 44 djur ska få skjutas i de tre länen.

Vid 2013 års licensjakt skulle 16 vargar få skjutas. Efter tre skjutna djur stoppades jakten.

2014 års licensjakt, som skulle ha omfattat 30 vargar, hann aldrig påbörjas innan den stoppades. Förutsättningarna för 2014 års jakt var desamma som vid årets. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.