Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Trots allt – det dödliga våldet minskar

Trots knivattacken på Ikea finns ingen anledning att oroa sig över ökat dödligt våld, visar statistik från Brå.
Trots knivattacken på Ikea finns ingen anledning att oroa sig över ökat dödligt våld, visar statistik från Brå. Foto: Lars Lindqvist

Under senare veckor har flera brutala mord inträffat, och många frågar sig vart samhället är på väg. Svaret är att Sverige, trots allt, har blivit tryggare. Det dödliga våldet har under lång tid minskat.

Många läsare har mycket svårt att tro detta, men det är faktiskt sant. Färre människor mördas i Sverige, och trenden har varit tydlig under flera år. De brutala morden på en kvinna och hennes son i måndags på Ikea i Västerås är hemska undantag, som blir alltmer sällsynta.

Detta rapporterar vi om någon gång per år. Vissa läsare blir mycket upprörda och är övertygade om att siffrorna är falska. Det kan bero på att DN och andra medier ständigt rapporterar om mord. På senare tid har det ofta handlat om blodiga uppgörelser mellan kriminella gäng.

Denna sommar har vi också berättat om flera fall där det dödliga våldet verkar kunna drabba vem som helst. En 21-årig flicka påträffades död i ett motionsspår i Upplands Väsby. Nu har alltså en kvinna och hennes vuxne son mördats i Västerås, utan något tydligt motiv.

Men trots detta talar alltså statistiken sitt tydliga språk. Morden minskar i Sverige och i hela västvärlden. Statistiken för dödligt våld anses dessutom särskilt tillförlitlig, eftersom de allra flesta fall rapporteras till polisen. Mörkertalen är extremt låga.

Siffrorna varierar från år till år, men trenden är tydlig. Under 1990-talet rapporterades i snitt cirka 100 fall av dödligt våld per år. Nu är siffran nere på 87 fall per år, visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Minskningen blir ännu tydligare om man betänker att befolkningen i Sverige har ökat med mer än en miljon människor under perioden. Särskilt glädjande är att det dödliga våldet mot barn har halverats.

Så hur hänger detta ihop med våra rapporter om dödskjutningar i kriminellt belastade förorter? Svaret är att just denna typ av dödligt våld verkligen har ökat, alltså uppgörelser inom kriminella kretsar.

Offren är oftast personer i de kriminella gängen, men eftersom morden ofta sker på allmänna platser med skjutvapen så drabbas även andra personer. Ett exempel är när två män sköts ihjäl och åtta gäster skadades på en krog på Hisingen i mars i år.

Minskningen av det dödliga våldet beror framför allt på att en annan sorts mord har minskat ännu kraftigare. Det är situationer som forskarna kallar ”spontanbråk och dispyter”. I tidningsnotiserna kan det ofta beskrivas som ”spritfester”, där samtliga inblandade är kraftigt berusade. Mordvapnet kan exempelvis vara en kökskniv eller en sönderslagen flaska.

Den typen av mord har alltså minskat kraftigt. Så kraftigt att den totala mordstatistiken minskar.

Det som nu har inträffat i Västerås, där gärningsman och offer inte verkar ha haft någon kontakt tidigare, är mycket ovanligt. Det är för många en särskilt skrämmande form av dödligt våld, men ingenting talar för att den sortens våld har blivit vanligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.