Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trots-kritiken-skolinspektionen-ger-romosseskolan-gront-ljus-att-utoka-i-goteborg/

Sverige

Trots kritiken: Skolinspektionen ger Römosseskolan grönt ljus att utöka i Göteborg

Här är byggnaden i stadsdelen Agnesberg i Angered i Göteborg där Römosseskolan till hösten öppnar ytterligare en enhet.
Här är byggnaden i stadsdelen Agnesberg i Angered i Göteborg där Römosseskolan till hösten öppnar ytterligare en enhet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter att närmast med vändande post ha lovat att avstå en av de två tänkta byggnaderna står det nu klart: Skolinspektionen ger den kritiserade Römosseskolan grönt ljus att till hösten utöka med ytterligare en enhet i Göteborg. 

– Beslutet innebär att etableringskontrollen avslutas. Därmed är de fria att gå vidare med att öppna skolan i Agnesberg till hösten, säger Skolinspektionens Hans Larson.

Beslutet meddelades på onsdagen och innebär att alla formella hinder är undanröjda för Römosseskolans ägare, Föreningen Framstegsskolan i Göteborg. Skolinspektionen skriver: ”Efter huvudmannens redovisning den 16 juni och svar på följdfrågor från Skolinspektionen den 18 juni bedömer Skolinspektionen att huvudmannen vidtagit sådana åtgärder att bristen är avhjälpt och att några övriga oklarheter inte längre föreligger.”

Som grund har föreningen ett outnyttjat tillstånd från 2015 om att etablera ytterligare en F-9-skola, men ägarna har i den nu avslutade etableringskontrollen meddelat att de börjar med en F-5-skola.

– De tänker sig att bygga på med en sjätteklass nästa år, säger Christian Arensberg vid Göteborgs stads grundskoleförvaltning.

Han säger att informationen om vilka elever som ska gå där ännu är vaga, men att kommunen räknar med att det till en början blir 100-120 elever. 

Skolinspektionen har flera gånger riktat skarp kritik mot Römosseskolans verksamhet. Inte minst har det handlat om att man år efter år sedan öppningen 1998 haft könsuppdelade lektioner i idrott, men även konfessionella inslag under skoldagen som inte bedömts som frivilliga. 

Den tidigare riksdagsledamoten för Moderaterna Abdirizak Waberi är grundare av och rektor för Römosseskolan.
Den tidigare riksdagsledamoten för Moderaterna Abdirizak Waberi är grundare av och rektor för Römosseskolan. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Så sent som den 17 mars i år meddelade myndigheten ett föreläggande om att senast 21 augusti visa att man upphör med alla könsuppdelade verksamheter, eller som man skriver: ”Rektorn ska se till att elever regelmässigt möts och arbetar tillsammans oberoende av könstillhörighet i alla ämnen.”

Men detta föreläggande påverkar alltså inte ägarnas möjlighet att samtidigt öppna ytterligare en skolenhet.

För den planerade skolan i Agnesberg skulle det slutliga tillståndet ha kommit redan förra veckan, men Skolinspektionen reagerade på att ledningen tänkt sig placera barnen i två olika byggnader med 450 meters avstånd dem emellan, trots att tillståndet bara avsåg en lokal. Därtill var brandskyddet inte helt utklarat.

Men efter bara två dagar återkom ägarna med beskedet att man helt enkelt avstår från att använda den lokal som man hyrt för att husera förskoleklassen och årskurs 1. I stället ska alla samsas i den byggnad som föreningen tagit över efter den i december i fjol extremistkopplade och tvångsstängda Vetenskapsskolan/Safirskolan.

Liberalernas Helene Odenjung är politiskt ansvarig för grundskolan i Göteborg.
Liberalernas Helene Odenjung är politiskt ansvarig för grundskolan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Politikerna i Göteborgs kommunstyrelse har samfällt kritiserat att Römosseskolan ska få öppna ytterligare en enhet, även om ett formellt beslut om ett yttrande till staten – initierat av Demokraterna och Socialdemokraterna – skjutits upp till 19 augusti.

Den styrande Alliansen skrev för sin del att ”Göteborgs stad uppmanar därför att Skolinspektionen i sin pågående etableringskontroll (...) noggrant prövar om skolan tydligt tar ställning för grundskolans värdegrund och då särskilt gällande jämställdheten mellan kvinnor och män.”

Alliansen pekade vidare på att ”flera av de elever som nu är aktuella att börja på Römosseskolan i Agnesberg har tidigare gått på skolor som stängts av Skolinspektionen. (...) Göteborgs stad förutsätter att Skolinspektionen grundligt utreder att den nya skolan på samtliga plan saknar relationer med Vetenskapsskolan.”

Men myndigheten har nu alltså gett grönt ljus med hänvisning till gällande regelverk. Utöver att se till att undervisningen i huvudsak sker i en och samma lokal, har inspektionen i slutskedet begärt och fått klargöranden om brandskyddet och om en anmälan till Göteborgs kommun.

En prövning av om Föreningen Framstegsskolan i Göteborg uppfyller kraven på ekonomiska förutsättningar har gjorts i samband med etableringskontrollen. ”Det har inte framkommit annat än att huvudmannen uppfyller författningarnas krav gällande ekonomiska förutsättningar”, skriver man i beslutet.

Skolinspektionens Hans Larson säger till DN att man även har frågat ägarna om de kommer att behålla hyreskontraktet på den andra lokalen, den som alltså inte får brukas för ordinarie klassrum.

– De behåller den lokalen och de har svarat att man eventuellt kommer att ha slöjden där. Idrotten sker som man tidigare meddelat i Römosseskolan i Gårdsten.

Om Göteborgspolitikernas åsikt att inspektionen inte borde ge klartecken för en ny skolenhet så länge som både Römosseskolan och Lilla Römosseskolan i Gårdsten står under var sitt föreläggande, säger Hans Larson:

– Vi har till viss del vägt in i kontrollen att det pågår två uppföljningar med var sitt föreläggande. Vi har ställt frågor till dem under etableringskontrollen apropå vad som framgår av föreläggandena.

Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad säger i en kommentar till beslutet:

– Jag är oerhört kritisk till att Skolinspektionen ger Römosseskolan grönt ljus inte minst eftersom det pågår parallella granskningar av skolans verksamhet med krav på åtgärder. Liberalerna kräver att regeringen omedelbart agerar. Vårt krav är att skolor med återkommande brister och kritik enklare ska bli av med sitt tillstånd. Extremisterna är vinnare varje gång den här typen av tillämpning av regelverket sker. 

DN har upprepat sökt företrädare för Römosseskolan för kommentarer till Skolinspektionens beslut och politikernas synpunkter.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt