Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trots-och-fortvivlan-nar-coronakrisen-slar-mot-goteborgs-krogliv/

Sverige

Trots och förtvivlan när coronakrisen slår mot Göteborgs krogliv

Sandra Inderberg, Michaela Janerfelt och Louise Carlén skålar med Malin Silvander och Josefine Fransson. Vännerna äter ute för att stötta restaurangbranschen som drabbats hårt av coronakrisen.
Sandra Inderberg, Michaela Janerfelt och Louise Carlén skålar med Malin Silvander och Josefine Fransson. Vännerna äter ute för att stötta restaurangbranschen som drabbats hårt av coronakrisen. Foto: Tomas Ohlsson

Tomma bord och avbokningar, varsel och uppsägningar. Coronakrisen är ett faktum för Göteborgs uteställen. Restaurangchefen Louise Carlén väljer att äta ute flera dagar i veckan för att motverka den negativa trenden.

– Vi måste supporta varandra, säger hon. 

Dennis Wikberg som precis kommit ut från Café Publik ser sig om på Andra Långgatan och sammanfattar läget.

– Det är lite som en tisdag i februari, säger han. 

Egentligen är det fredagskväll i mars och märkligt lugnt på en av Göteborgs mest populära bargator. Coronakrisen syns på uteserveringarna som fått tillåtelse att öppna i förtid, på flaskorna med handsprit som kroggäster bär med sig och på tomma barstolar. 

Enligt Hotell- och restaurangfacket har 10.000 personer i branschen varslats om uppsägning under coronakrisen, sett till hela Sverige. 

– Vi har en indikation om att det kommer att bli ytterligare 3.000, säger förbundsordförande Malin Ackholt.

12.000 personer som extrajobbar i branschen saknar i nuläget inplanerade arbetspass, enligt fackförbundet. 

I torsdags kom besked om att den Göteborgsbaserade krogkoncernen Avenyfamiljen säger upp samtliga anställda. I ett brev till medarbetarna skriver ägaren Jonas Järvmarker att man hoppas kunna återanställa dem när krisen är över. Koncernen har drygt 160 anställda och driver bland annat Yaki-Da, Auktionsverket Kulturarena, Levantine och Lounge(s).

Rebecka Mellqvist och Norma Alfaro känner av coronakrisens effekter på ekonomin. ”Vi har fått säga nej till alla som skulle jobba hos oss i sommar”, säger Rebecka Mellqvist som arbetar i ett köpcentrum.
Rebecka Mellqvist och Norma Alfaro känner av coronakrisens effekter på ekonomin. ”Vi har fått säga nej till alla som skulle jobba hos oss i sommar”, säger Rebecka Mellqvist som arbetar i ett köpcentrum. Foto: Tomas Ohlsson

Under fredagskvällen dricker Rebecka Mellqvist och Norma Alfaro vin på Avenyfamiljens Kafé Magasinet. De tycker att fler verkar vara ute den här fredagskvällen än den förra. Vännerna säger att de gärna vill stötta uteställena, så länge de känner sig friska och inte riskerar att smitta någon annan. 

– Jag tycker inte att man kan sluta leva för att det kommer ett virus, säger Norma Alfaro.

Hon och Rebecka Mellqvist tycker att det är viktigt att leva så normalt som möjligt. Båda arbetar i butik och har sett antalet kunder minska under de senaste veckorna. 

– Jag stödköper jättemycket! Jag använder det som en ursäkt att handla allt möjligt, säger Norma Alfaro och skrattar.

Louise Carlén som är restaurangchef på Danilo är inne på samma spår. Hon inleder helgen med en middag på Bord27 tillsammans med vänner. 

– Jag tycker att det är fruktansvärt att så många isolerar sig. Jag har svårt att förstå hur man kan trängas i en matbutik, men inte äta på restaurang, säger hon. 

DN har tidigare rapporterat om hur det nya coronaviruset spridits på uteställen i de österrikiska Alperna. På restaurangen i Göteborg sitter Louise Carlén och hennes fyra vänner nära varandra. De säger att de följer Folkhälsomyndighetens råd och försöker att undvika att träffa personer i riskgruppen. 

– Så länge Folkhälsomyndigheten säger att det är okej att gå ut är jag inte rädd. Men det är såklart viktigt att följa råden, att respektera andra människor och att förstå att många är rädda, säger Josefine Fransson. 

Jesper Evermo serverar Louise Carlén och hennes vänner. Servitören säger att Bord27 lyckats bra med hemleveranser och take away under de senaste veckorna.
Jesper Evermo serverar Louise Carlén och hennes vänner. Servitören säger att Bord27 lyckats bra med hemleveranser och take away under de senaste veckorna. Foto: Tomas Ohlsson

För krögaren Fredrik Sönne, som äger restaurangen som Louise Carlén arbetar på, kretsar oron främst kring ekonomin. 

– Det är tufft, jävligt tufft. Från fulla segel till noll gäster. 

Fredrik Sönne säger att han har försökt bygga upp en så stabil ekonomi som möjligt, men att coronakrisen var omöjlig att förutse. Han tycker att regeringens stödåtgärder kräver att företag tar orimligt stora risker. Vid korttidspermitteringar betalar företaget ut löner innan staten erbjuder eventuell ersättning.

– Vi krögare ligger alltså ute med pengar utan att veta när de kommer in. Risken är ju att hela mattan dras undan, säger han. 

Dennis Wikberg är nöjd med att ha säkrat en fönsterplats på Café Publik. – Här brukar det vara fullt, säger han.
Dennis Wikberg är nöjd med att ha säkrat en fönsterplats på Café Publik. – Här brukar det vara fullt, säger han. Foto: Tomas Ohlsson

På Andra Långgatan stapplar en ung man fram. Ljud från strupen varnar för att något är på väg upp. Helt oigenkännlig är inte bargatan. 

Dennis Wikberg som är på afterwork med en kollega tror att läget kommer att bli värre innan det blir bättre.

– Vi passar på att gå ut i dag, sedan kanske det dröjer ett tag. I den allmänna hysterin behöver vi nog någon form av normalitet, säger han.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten öppnar för att stänga barer: ”Måste bli förändring”

 

Läs mer om vad som händer i Göteborg.