Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/trots-trangseln-darfor-har-inga-restauranger-stangts/

SVENSK POLITIK

Trots trängseln – därför har inga restauranger stängts

19 min. Mikael Damberg höll en pressträff tillsammans med Anna König Jerlmyr och Per Follin.

Om stockholmarna inte skärper sig och håller avstånd för att hindra smitta så hotar regeringen, Stockholms stad och Smittskyddet att stänga restauranger. Men delat ansvar och juridiska oklarheter har försvårat kraftfulla åtgärder.

Inför våryra och löneutbetalningar så serverades svenska folket på fredagen beska varningar. Särskild måltavla är de stockholmare och andra som med inrikesminister Mikael Dambergs (S) ord inte visar ”folkvett”. Det vill säga nonchalerar Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distans, eller slappnar av i tron att krisen är över och inte förstår allvaret.

– Det är skarpt läge nu, slog Mikael Damberg fast och hänvisade till att antalet covid-19-fall i Stockholm inte minskar och att sjukvården är hårt ansträngd.

I Stockholm har 1.500 uteserveringar de senaste dagarna fyllts på under det varma, vackra, vårvädret. Rekommendationen om att hindra trängsel, köer och hålla två meter mellan borden följs av många, men inte av alla.

– Jag vill inte se några trånga restauranger. Det är inga tips, det är regler. Följer man inte dem så kommer vi att stänga, sade Mikael Damberg.

Men varken regering, kommuner eller smittskyddet kan på egen hand stänga någon restaurang. Det kräver samarbete. Regeringen uppdrog på fredagen åt länsstyrelserna att i sin tur fråga kommunerna om de ökat sin tillsyn av restaurangerna.

Stockholms stad har inspekterat 200 restauranger i april. Men det är först sedan inspektörerna sett att smittspridning kan förekomma två gånger på samma krog som kommunen vänt sig till Smittskyddet, som har makt att förbjuda verksamheten. Men ingen krog har hittills förbjudits och nu ska kontrollerna öka, dygnet runt.

– Detta är en varning till alla de krogar som i dag inte sköter sig. Ni kommer att stängas ner, hotade finansborgrådet Anna König Jerlmyr (M). Hon sade att många följer reglerna, men ”nu är det upp till stockholmarna” om alla restauranger ska få vara kvar.

– Inspektionerna kommer att utökas, så vi ser framför oss att vi kommer att ha ett antal beslut om stängning att ta ställning till, säger smittskyddsläkaren Per Follin vid Smittskydd Stockholm, som ingår i Region Stockolm.

En stängning är ett hårt slag mot en restaurangägare som kan överklaga till Förvaltningsrätten. Om krögaren då har rätt att begära att stängningen kan hävas i väntan på dom kunde DN inte få besked om på fredagen.

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdsborgarråd i Region Stockholm. Hon efterlyser ”många fler verktyg för att kunna handla snabbt i ett akut läge”.

– Som vi har förstått det så är det inte vi som kan utfärda hårdare regler, utan det krävs att det är Folkhälsomyndigheten eller regeringen som gör det, säger hon.

Ett annat vårtecken i Stockholm är att många samlas på gator och i parker – utan att hålla distans inbördes eller mot andra grupper. Men att sprida smitta på allmän plats är inget som täcks av kommunens ordningsföreskrifter – eller av annan lagstiftning.

Kommunala ordningsvakter har enligt Anna König Jerlmyr försökt ingripa i Hässelby när ungdomar samlats för att trotsa covid-reglerna. Men ordningsvakterna saknar laglig befogenhet att sätta stopp. Det har däremot polisen – men endast vid folksamlingar över 50 personer, vilket ju regeringen förbjudit.

Inrikesminister Mikael Damberg säger att regeringen litar på att medborgarna nu följer råden från myndigheterna.

Om varningar som getts i dag inte fungerar, förbereder ni då skärpningar?

– Regeringen har redan förberett en lagstiftning som ger oss ytterligare befogenheter. Men Folkhälsomyndigheten har inte kommit till regeringen och sagt att man ska ändra till exempel regleringen av 50 personer på offentliga tillställningar och allmänna platser. Så nej – vi har inte de förslagen just nu. Utan när människor förstår hur regelverket ska tolkas – så är de allra flesta följsamma och ändrar sig.

Grundlagen säger att regeringen styr riket, måste ni vänta på Folkhälsomyndigheten – ni kan ju gå ut själva och se hur det ser ut i verkligheten?

– Ja. Och då lyssnar vi på våra myndigheter som sköter arbetet och tar det på stort allvar. Och än så länge så ser vi stora förändringar, svarar Mikael Damberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt