Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tsipras vill ha skulden nedskriven med 30 procent

Other: Foto: Skärmdump

Greklands högsta domstol gav på fredagen klartecken för söndagens folkomröstning, vars laglighet tidigare hade ifrågasatts. Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras uppmanade samtidigt grekerna att rösta "nej till utpressning".

Greklands högsta domstol tog på fredagen ställning till om folkomröstningen på söndag är förenlig med landets konstitution, sedan två individer vänt sig till domstolen med kravet att folkomröstningen ska stämplas som författningsvidrig.

"Avslag. Folkomröstningen kommer att hållas", förklarade domaren Nikolaos Sakellariou kortfattat, enligt Reuteres.

Tidigare har Europarådet ifrågasatt omröstningen och sagt att den inte lever upp till den standard som krävs i en demokrati. Medborgarna har fått alldeles för kort tid på sig att sätta sig in i frågan, menade Europarådet, som dessutom ansåg att själva frågan som ska tas ställning till är svårbegriplig.

Premiärminister Alexis Tsipras vill att grekerna röstar nej vid söndagens folkomröstning. I ett tv-sänt tal på fredagseftermiddagen framförde han krav på att landets statsskuld ska skrivas ned med 30 procent samtidigt som man också får en betalningsfrist på resterande skuld på 20 år.

Enligt Alexis Tsipras bekräftar IMF i sin senaste rapport om Grekland den grekiska regeringens argument att landets skuld inte är hållbar, rapporterar nyhetsbyråerna Bloomberg News och Reuters.

"Denna IMF-rapport rättfärdigar vårt val att inte acceptera en överenskommelse som inte tar hänsyn till den grundläggande frågan om skulden", konstaterade han.

Den grekiske premiärministern betonade också att beräkningarna i IMF:s rapport aldrig lagts fram som ett förslag till den grekiska regeringen under de fem månader som förhandlingarna pågått.

– De fanns inte heller med i det slutgiltiga förslaget från långivarna, som grekerna ska ta ställning till i söndagens omröstning, påpekade Alexis Tsipras.

Premiärministern betonade också att söndagens omröstning inte handlar om Grekland ska vara knuten till euron eller inte.

Fördjupning.Läs mer om krisen i Grekland

• ”Begå inte självmord” vädjade Junker till grekerna under måndagens ödesmättade presskonferens. Samtidigt har antalet greker som tagit sitt liv ökat dramatiskt sedan krisen bröt ut.

• Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kluven inför söndagens folkomröstning i Grekland. Samtidigt är hon noga med att inte lägga sig i hur grekerna ska rösta och vill inte spekulera i utgången, berättar DN:s korrespondent Jan Lewenhagen.

• I Grekland har paniken börjat sprida sig. Folk bunkrar mat, bensin – och pengar. Nu kommer uppgifter om att landet inte kommer att betala tillbaka 1,6 miljarder euro till IMF på tisdag.

• Fler artiklar, analyser och kommentarer om Greklands kris

Tre frågor om vad som är att vänta med Grekland och pengarna


  1. Vad gör grekiska regeringen när pengarna tar slut? Statsanställda måste ändå få sina löner och pensioner ska betalas ut. Det snabbaste sättet att hantera det är att dela ut skuldsedlar som sedan kan användas som ett slags pengar. Men det betyder att Grekland börjar med något som kan bli en egen valuta, vilken anses mindre säker än euron. En grekisk skuldsedel blir därför inte värd lika mycket som det står skrivet på den.
  2. Hur går det till om Grekland tvingas lämna euron? Det ena sättet är att grekerna, i brist på annan möjlighet, sätter i gång med en egen valuta. Det andra sättet är att Europeiska centralbanken, ECB, upphör med sitt stöd där de grekiska bankerna får tillskott av euro. Nu har stödet, som tidigare stegvis ökade, frysts på oförändrad nivå. Men det kan helt avbrytas om ECB anser att bankernas innehav av grekiska statsobligationer inte längre kan fungera som säkerhet, sedan staten har ställt in betalningarna.
  3. Ifall Grekland går över till egen valuta, vad kan en ny drachma bli värd? Det bestäms av marknaden, eftersom den nya valutan får en flytande växelkurs. Normalt sett brukar det finnas ett jämviktsläge där kursen hittar sin rätta nivå, men i detta fall kan man inte veta. Förtroendet för en ny drachma kommer att vara mycket lågt och de greker som kan försöker nog även i fortsättningen använda euro. Drachman blir en oattraktiv valuta som inte är till stor hjälp för grekiska exporten.

Johan Schück

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.