Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

TU vill kalla Google till förhör i KU

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter vill att riksdagens konstitutionsutskott ska kalla bland andra Google och Facebook till förhör. Med anledning av senaste tidens rapportering av hatsajters nätaktiviteter ifrågasätter hon it-bolagens ansvarskänsla och förståelse för svensk tryck- och yttrandefrihet.

– Ytterst handlar det om ett krav på dem att ta sitt eget ansvar. Det här är ett allvarligt problem för samhället, dess medborgare och i förlängningen demokratin. Jag vill att KU ska ha en hearing med de amerikanska bolagen och den svenska mediebranschen, säger Jeanette Gustafsdotter. 

Sökmotorjätten Google har den senaste veckan uppmärksammats i en rad artiklar i Dagens Nyheter och Expressen då it-bolaget underlåtit att ta bort hotfullt material från sin videoplattform Youtube. Även andra potentiellt kriminella publiceringar fortsätter att hamna högt i Googles träfflistor, trots att de fått anmälningar om det.

– Grävande journalistik har pekat på exempel efter exempel där Google bryter mot svensk lagstiftning. De enklaste exemplen är där man inte tar bort det som är direkt upphovsrättsskyddat, som nu med Granskning Sveriges spridning av reportage och hela tidningssidor. Google har släckt dem nu, men efter lång tid och enorma påtryckningar, säger Jeanette Gustafsdotter.

Jeanette Gustafsdotter.
Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Läs mer: Efter kritiken – fler hatkanaler stängs ned av Google

TU har i veckan inlett en dialog om detta med justitieminister Morgan Johansson som välkomnat initiativet. Gustafsdotter skriver att hon vill se ett möte mellan Google, Facebook och de drabbade svenska medierna ”för att efterhöra hur de aktuella aktörerna ser på problemet och vad de gör för att ta sitt ansvar” – och det gäller inte bara upphovsrätten utan också hoten.

– Det är viktigt att alla goda krafter arbetar för att motverka spridningen av hat och hot på nätet. När jag får TU:s önskemål kommer jag förstås att ta upp det i utskottet och vi får diskutera hur vi ska förhålla oss, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M).

– Ansvaret för att hat och hot sprids på nätet ligger självklart i första hand på de som hatar och hotar, men givetvis har också de företag som agerar på nätet ett ansvar och därför kunde det absolut vara intressant att föra en dialog med dem.

Även Liberalerna vill ha ett möte med Google, rapporterar Expressen. Bakgrunden till det är rapporteringen om att företaget inte stoppar spridningen av en antisemitisk lista

Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman skrev på torsdagen en krönika om sina upplevelser av Googles hantering av den omfattande hatkampanj hon och medarbetare fått utstå efter sitt grävreportage om Granskning Sverige, ”Den svenska trollfabriken”. Googles uttalande i DN – ”vi tillåter inte hot och trakasserier” – kallar hon tomma ord och beskriver sina kontaktförsök med bolaget som ”en Kafkalik upplevelse”.

Läs mer: Google sålde annonser på sida med antisemitiskt register

– De slussar en vidare, de svarar inte, man hänvisas till slut i bästa fall till huvudkontoret i Kalifornien. För mig är det helt obegripligt att en så stor aktör som Google inte anställer en massa moderatorer som kan gå igenom anmälningar. Är det ens förenligt med vårt rättssamhälle att inte kunna inleda en juridisk dialog med någon?, frågar sig Jeanette Gustafsdotter som har samma erfarenhet av sina försök att nå Google.

Linus Larsson: Google kan inte gömma sig bakom tekniksnack

– Vårt samhällskontrakt är inte uppbyggt på det sättet, enligt svenska rättsprinciper ska den utsatta kunna nå en motpart och då inte någon i Kalifornien. Många tror att amerikansk upphovsrättslagstiftning om ”fair use” gäller och det är ironiskt att Granskning Sverige, en grupp som som säger sig värna den så kallade svenskheten, hela tiden hänvisar till den och inte de svenska reglerna.

Googles kommunikationschef i Sverige, Farshad Shadloo vill svara på DN:s frågor skriftligen. ”Vi för gärna samtal med intressenter som har frågor som rör Google och YouTube”, skriver han. ”Vi följer lagar och regler i de länder vi verkar. När användare flaggar innehåll gör vi en utvärdering. Bryter dessa mot lagar och regler eller våra policyer agerar vi” skriver han i mejlet där han hänvisar till Googles svenska blogg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.