Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tuffare asylregler får stark kritik

Foto: Anders Hansson

De nya tuffa reglerna för asylsökande får stenhård kritik. Dålig integration, fler skenäktenskap och kvinnor som tvingas till prostitution av människosmugglare är några av de följder som remissinstanserna varnar för.

På en dramatisk presskonferens i slutet av november presenterade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson en lång rad förslag med syftet att minska antalet asylsökande till Sverige.

Flera av de mer långtgående förslagen är ute på remiss just nu. Dit hör stora inskränkningar i  möjligheterna till anhöriginvandring samt införandet av temporära uppehållstillstånd. På torsdag går remisstiden ut, men DN har tagit del av de svar som kommit in hittills.

Kritiken är i stora delar förödande. Flera remissinstanser anser att förslagen drabbar barnen hårdast. Temporära uppehållstillstånd leder till att barn i Sverige kommer att fara illa, menar exempelvis Barnombudsmannen, BO.

”I sin helhet kan förslagen, som i flera avseenden slår särskilt hårt mot just barn, inte beskrivas på annat sätt än att de är barnfientliga”, skriver BO Fredrik Malmberg.

Amnesty varnar för att de hårdare reglerna när det gäller anhöriginvandring kommer att leda till att kvinnor och barn ger sig ut på långa farliga resor där de riskerar att utnyttjas. ”Vi vet att det förekommer att kvinnor på flykt utsätts för sexuella trakasserier och sexuella övergrepp av bland andra smugglare. Det förekommer också att kvinnor som inte har tillräckligt med pengar för att betala smugglare föreslås fortsatt resa i utbyte mot sexuella tjänster”, skriver organisationen.

Även den svenska ambassaden i Ankara befarar att ett fler flyktingar riskerar livet för att återförenas med familjemedlemmar.Ambassaden tror till skillnad från regeringen inte att förändringarna kommer att leda till färre familjeåterföreningsärenden. I stället ser man en risk att flyktingar anger anknytning till en person i Sverige som inte omfattas av den nya lagen. ”Således föreligger en risk att så kallade skenförhållanden kommer att öka i  antal”, skriver ambassaden.

En av de stora farhågorna med de nya reglerna är att de ska försvåra integrationen. Tjänstemannafacken TCO och Saco är mycket kritiska till att det blir svårt för nyanlända att utbilda sig.

– Så som förslaget är utformat får Arbetsförmedlingen inte sätta in åtgärder som sträcker sig utöver den period då uppehållstillståndet gäller. Det blir väldigt kortsiktigt och kommer att försvåra inträdet på arbetsmarknaden, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO, som lämnar in sitt remissvar i dag.

Akademikerförbundet SSR, ett Saco-förbund, skriver i sitt remissvar att förslagen går tvärtemot ”all erfarenhet och forskning på området om vad som främjar en bra integration och etablering”.

När arbete är enda vägen till ett permanent uppehållstillstånd, menar TCO och Saco, är risken stor att flyktingar med kvalificerad utbildning söker sig till enklare jobb – och konkurrerar ut människor med lägre utbildning.

Kravet på jobb för permanent uppehållstillstånd kan leda till att ensamkommande barn hoppar av skolan, menar Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

– Ensamkommande barn kan tvingas sluta gymnasiet för att börja jobba vid 17 års ålder, så de kan visa att det kan försörja sig på 18-årsdagen. Det blir enda sättet för dem att stanna i Sverige, säger hon.

Många remissinstanser är också kritiska till regeringens handläggning av förslagen, som beskrivs om slarvig. ”Ingen av åtgärderna har föregåtts av någon konsekvensanalys”, skriver bland annat Amnesty. På det remissmöte som hölls på justitiedepartementet i måndags var stämningen stundtals upprörd.

– Den (lagrådsremissen) är slarvigt skriven och får allvarliga konsekvenser ur en mängd olika perspektiv. Jag har aldrig varit på ett remissmöte där kritiken varit så förödande, säger Ursula Berge.

Fakta.Regeringens förslag

Syftet med regeringens förslag är att ”minska antalet asylsökande till Sverige genom att under en begränsad tid anpassa det svenska regelverket till EU:s miniminivå”. Tanken är att lagen ska börja gälla den 31 maj.

Förslaget innebär att tidsbegränsade uppehållstillstånd är grundregeln. För flertalet kommer det handla om ett år i taget, även om de som får flyktingstatus kan få ett uppehållstillstånd på tre år. De som har en fast anställning kan beviljas permanent uppehållstillstånd.

Möjligheterna till anhöriginvandring begränsas för personer med tillfälliga uppehållstillstånd. Och försörjningskraven skärps.

Dessutom försvinner möjligheten att bevilja uppehållstillstånd till övriga skyddsbehövande liksom möjligheten att ge uppehållstillstånd på grund av synnerliga eller särskilt ömmande omständigheter. Lagen är tillfällig och ska gälla i tre år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.