Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tullverket-om-beslagen-2018-vi-far-bara-tag-i-en-brakdel/

Sverige

Tullverket om beslagen 2018: Vi får bara tag i en bråkdel

Ett bra år för Tullverket trots att antal beslag minskade jämfört med 2017. Foto: Christine Olsson/TT

Under tisdagen presenterade Tullverket sin årliga beslagsstatistik för 2018.

Mer kokain och heroin än tidigare år togs om hand, men det totala antalet beslag av narkotika och dopningsmedel minskade med nästan 15 procent jämfört med året innan. 

– Vi är nöjda men kan inte slå oss för bröstet, vi får bara tag i en bråkdel, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket. 

Rätta artikel

Resultatet är det näst bästa som Tullverket redovisat den senaste tioårsperioden, enbart slaget av rekordåret 2017. Antal beslag av narkotika uppmättes för 2018 till 5.553 stycken, drygt 1.000 färre än 2017. Den beräknade samhällsnyttan (se faktaruta) för myndighetens beslag av narkotika, dopningsmedel, alkohol och tobak uppgick under året till drygt 2,6 miljarder kronor.

För kokain uppnådde Tullverket sin högsta siffra på över tio år med totalt 488 kilo i beslag. Två beslag stack ut särskilt, 298 kilo kokain i flygfrakt från Colombia samt 95 kilo i en container från Rotterdam.

– Förra året var ett väldigt bra växtår för kokabusken och därför blev skörden väldigt stor i Sydamerika, och i synnerhet Colombia. Vad gäller heroin ägs marknaden av Afghanistan och det får vi mycket hit, säger Jonas Karlsson. 

Det mesta av smugglingen sker via fordonstrafik över Öresundsbron men flest beslag görs genom post- och kurirflöden även om de beslagen minskade från föregående år. Samtidigt gjorde Tullverket inte fullt så stora beslag i lastbilstrafiken som man gjorde under 2017.

Förra våren rapporterades att Tullverket får ett tillskott på 72 miljoner av regeringen. Huvuddelen – 52 miljoner kronor – ska gå till investeringar i modern teknik som exempelvis ny spaningsutrustning och fasta kameror. 

– Vi har köpt in en hel del hjälpmedel som varit till hjälp men under 2018 har vi fått skola in många nyanställda. Då blir det ett avbrott där anställda får agera handledare och då tappar vi såklart en del av det operativa arbetet på vissa ställen under vissa perioder. 

Under 2018 beslagtogs även cirka 484.000 liter alkohol, en minskning jämfört med föregående år. Men inte mycket talar för att den illegala införseln minskar. Snarare är det så att smugglingen skiftar karaktär där smugglarna kommer betydligt oftare men med mindre mängd alkohol per tillfälle. 

Även cigaretter, dopningspreparat och vapen förekommer precis som tidigare år i statistiken.  

– Gällande vapen är det ganska stadigt, 41 stycken skjutvapen i blandad storlek, mestadels pistoler men även några automatvapen. Vapensmugglingen är ju helt annorlunda jämfört med narkotikan eftersom vapnen kan återsäljas flera gånger om.

Men även om Tullverket gör sitt allra yttersta och beslagtar stora mängder olagliga produkter på väg in till Sverige finns det stora mörkertal. 

– Vi är nöjda men kan inte slå oss för bröstet, vi får bara tag i en bråkdel av allting. Det är omöjligt att stoppa all trafik över gränserna. Vi skulle behövt vara många fler. 

Tullverket: Postnord har inte förstått hur moms ska betalas 

Läs mer: Kameror utmed vägar ska stoppa smugglare