Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tung MP-kritik mot flyktingförslag

Åsa Romson vid pressträffen den 24 november förra året.
Åsa Romson vid pressträffen den 24 november förra året. Foto: Erik Simander

Flera tunga miljöpartistiska kommunalråd riktar hård kritik mot regeringens senaste förslag om åtstramningar i flyktingpolitiken.

– Det fanns inga behov av att göra så här, säger Åsa Lindhagen, kommunalråd i Stockholm.

Regeringen har klubbat ett förslag om hårdare regler för flyktingar. Förslaget skickas nu ut på remiss. Tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel och möjligheterna till anhöriginvandring begränsas kraftigt. Syftet är att färre ska söka asyl i Sverige.

Förslagen har motiverats med den tunga belastningen på mottagandet, inte minst i kommunerna, under höstens flyktingvåg. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson hänvisade särskilt till pressade gröna kommunalråd runtom i landet när hon med gråten i halsen skulle förklara sitt partis helomvändning i frågan.

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö, köper inte den motiveringen.

– Malmö har använts som ett slagträ av regeringen för att visa att mottagningssystemen inte fungerar – trots att vi hela tiden säger att vi fixar det. När min gröna minister säger att det är för att vi lyssnar på kommunalråden i kommunerna är det ingen som känner igen sig i det heller, säger Nils Karlsson.

Det förslag som nu ska ut på remiss får frän kritik från tunga miljöpartistiska kommunalråd, visar en mejlenkät som DN gjort.

Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm, avfärdar liksom Nils Karlsson att mottagandet skulle ha varit så ansträngt i höstas att det motiverade att partiet övergav grundläggande principer.

– Mottagningen satts på prov men vi har klarat av det. För Stockholms del fanns det inga behov av att göra så här stora åtstramningar, säger Åsa Lindhagen.

Hon varnar tvärtom för att integrationen kan försämras av de nya reglerna.

– En av de saker som jag reagerar starkt på är att ge tillfälliga uppehållstillstånd till barn. Det man behöver ge till de här barnen som har upplevt fruktansvärda saker är trygghet, att man kan säga till barnen att nu är vi framme. Som socialborgarråd med ansvar för ensamkommande barn ser jag snarare att det blir svårare om människor inte vet om de får stanna, säger Åsa Lindhagen.

Trots motviljan mot regeringens åtstramningar visar många kommunalråd förståelse för att miljöpartisterna i regeringen gick med på dem.

”Miljöpartiet tog detta beslut för att Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om stängda gränser inte ska få bli verklighet”, skriver Malin Hagerström, kommunalråd i Nyköping i sitt mejlsvar.

Under den gångna veckan har det skymtat en spricka mellan regeringspartierna S och MP i synen på om ytterligare åtstramningar kan komma att göras om flyktingströmmen ökar igen. Nils Karlsson anser att de miljöpartistiska statsråden gjort rätt som suttit kvar – åtminstone hittills:

– Argumenten för att sitta kvar i regeringen gäller fortfarande. Jag har svårt att se vad de skulle kunna föreslå mer som är åtstramande. Men förr eller senare finns det en gräns som passerar all rimlighet om man ska följa vårt partiprogram, säger han.

Fakta. Flyktingsförslaget

När statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) presenterade regeringens förslag på en presskonferens den 24 november kämpade Romson med gråten när hon sade följande:

”Jag ska vara helt ärlig, vi har under den senaste tiden haft ett antal väldigt svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. Men de senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att det bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd är att ändå göra någonting.”

Det innebär förändringarna

Förändringarna, som regeringen nu har skickat ut på remiss, innebär bland annat följande:

Tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, i stället för som nu permanenta. Så länge det finns skyddsskäl kan de förlängas. De kan omvandlas till permanenta om en person har skaffat sig försörjning.

De som får asyl som alternativt skyddsbehövande, vilket gäller merparten av flyktingarna från krigets Syrien, får inte rätt till familjeåterförening. För dem med flyktingstatus begränsas rätten till den allra närmaste familjekretsen. Försörjningskraven skärps.

Sedan tidigare har krav på giltigt id för att släppas in i Sverige införts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.