Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tungmetallerna kvar i barngröten

Karl Jepsson matar Filippa, 14 månader. Det är mest hemlagad barnmat hos familjen.
Karl Jepsson matar Filippa, 14 månader. Det är mest hemlagad barnmat hos familjen. Foto: Anette Nantell
För två år sedan slog Karolinska institutet larm om att barngröt och välling innehöll omotiverat höga halter av tungmetaller. En ny undersökning visar på fortsatt höga nivåer – men för en del giftiga ämnen saknas gränsvärden.

Av fjorton testade barnprodukter är det endast en som inte visar några spår av arsenik, bly eller kadmium. För arsenik och kadmium – som två av tre produkter innehåller – saknas det lagstadgade gränsvärden för barnmat.

– Vi har ett förslag på bordet när det gäller kadmium, som ska diskuteras, säger Carmina Ionescu, ämnes­koordinator vid SLV.

På EU-nivå pågår arbetet med att sätta nya gränsvärden och Statens livsmedelsverk (SLV) genomför samtidigt en egen stor studie av metaller i barngröt och välling. Sedan tidigare vet man att stora mängder tungmetaller kan vara skadliga för hälsan.

– Vi ser fram emot att Livsmedelsverket ska driva frågan om ett gränsvärde i EU för tungmetaller i barnmat. Barnmat har en striktare lagstiftning än all annan mat, men just när det gäller vissa av de här tungmetallerna saknas gränsvärden, säger Malin Westling, kommunikationschef på Semper.

När det gäller kadmium väntas ett förslag till beslut bli klart i sommar. Men för arsenik dröjer det ytterligare några år, då arbetet med att samla in data fortfarande pågår. Europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har gjort vissa utlåtanden, men tydliga riktlinjer saknas.

– Om du är expert på livsmedel säger EFSA:s utlåtande dig väldigt mycket, och du kan räkna på vilka halter du kan ha, säger Carmina Ionescu.

Mindre företag kanske saknar egna laboratorier och experter. Förväntas de också räkna ut på egen hand vilka halter som är okej?

– Det är jättelätt. Om inte annat ska de hela tiden välja råvaran som har lägst halt.

Testfaktas undersökning visar att flertalet undersökta gröt- och vällingsorter innehåller spår av tungmetallerna bly, kadmium och arsenik. Ämnena återfinns naturligt i marken och tas upp av ris och spannmål ur jorden. Det gör att halterna ofta är höga i just gröt- och vällingprodukter. Inga av produkterna överskred de gränsvärden som finns för bly.

Enagos gröt och välling innehöll de högsta halterna arsenik, kadmium och bly per portion jämfört med de andra testade produkterna.

– Vi har en extra stor utmaning, då vi gör mjölkfria produkter. Det innebär att även vårt protein kommer från växtriket. Men självklart vill vi ha så extremt låga nivåer som vi bara kan, säger vd:n Kristina Kallur.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.