Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 08:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tungt-bombflyg-fran-usa-ovar-i-sverige/

Sverige

USA-bombplan övade angrepp i Sverige – första gången det sker

Bild 1 av 2 De två amerikanska bombplanen skyddades av fyra Gripen-plan på väg mot den simulerade attacken över Vänern.
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Bild 2 av 2 Ett av USA:s två bombplan över Sverige på onsdagen.
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Tunga amerikanska bombflygplan lyfte från USA och understödde på onsdagen Försvarsmakten i en simulerad attack mot mål på marken. Den offensiva övningen är den första i sitt slag i Sverige och enligt försvarsminister Peter Hultqvist en säkerhetspolitisk signal till omvärlden. 

– Vi har samövat med amerikanskt bombflyg tidigare, det nya är att vi gör det över svenskt territorium, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström till DN. 

I övningen samverkade Sveriges och USA:s flygvapen för att understödja svensk trupp på marken. Den inleddes med att två strategiska bombplan, B1-B Lancer, startade från sin hemmabas i Syd-Dakota i norra USA. På onsdagsmorgonen möttes de över den svenska västkusten av fyra Gripen-plan.

De svenska stridsflygarna skyddade bombplanen mot en spelad fiende som bestod av två andra Gripenplan som skulle stoppa amerikanerna. I detta skede leddes planen av svenska flygstridsledare. 

Därefter tog svensk personal på marken över och ledde bombplanen in mot ett målområde i nordöstra Vänern. Amerikanerna gav direkt flygunderstöd till truppen genom att göra simulerade fällningar av sina vapen i målet.

Flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström.
Flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström. Foto: Försvarsmakten

– Vi övade ett offensivt luftförsvarsuppdrag. Luftrummet kan försvaras på många olika sätt: defensivt och hantera inkommande hot som jakt- bombflyg, robotar och missiler. Men försvaret kan också vara offensivt: att slå ut fiendens infrastruktur, sambands- och ledningscentraler. Det kan också vara ett sätt att stödja andra försvarsgrenar, förklarar Carl-Johan Edström. 

Efter det simulerade angreppet tankades alla de svenska planen i luften från ett medföljande amerikanskt tankflygplan, ett KC-135 Stratotanker från Mildenhall i Storbritannien. Slutligen återvände de svenska stridspiloterna till flygflottiljen F 7 i Såtenäs och amerikanerna till sina hemmabaser.

– Vi bygger upp vår nationella försvarsförmåga, även tillsammans med andra länder. Övningen är ett naturligt steg på vägen att stärka oss själva och öka vår förmåga att genomföra luftoperationer tillsamman med andra. USA och Finland är våra viktigaste samarbetsparters, säger Carl-Johan Edström.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) understryker att övningen är bra och att den förutom att öka flygvapnets kapacitet har ett budskap till omvärlden.

– Detta är naturligtvis en säkerhetspolitisk signal som vi anser bidrar till stabiliteten i vårt närområde, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN. 

Övningen sker i linje med de överenskommelser som Hultqvist från 2016 slutit med USA:s försvarsministrar Ashton Carter (president Barack Obamas regering) och James Mattis samt Mark Esper (under Donald Trump). 

Det finns kritiker som tycker det är fel att öva med USA?

– Ja. Men vi har inte den uppfattningen. Därför vi ser den transatlantiska länken som oerhört viktig, inte bara för Europa som helhet utan för Skandinavien och vårt land. Vi har också en tri-lateral överenskommelse USA-Sverige-Finland. Det finns i riksdagen ett brett stöd för samarbetet, svarar Peter Hultqvist.