Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tuppkammar används till läppar

Svenska tuppar föds upp för att tjäna som råvara för läppförstoringar och antirynkkrämer, avslöjar programmet Kaliber i P 1.

Det är den röda tuppkammen man vill åt. Ur den utvinns hyaluronsyra, en fuktbevarande gel som kan användas till läppförstoringar och antirynkkrämer.

Tuppkammen innebär att fyllningen blir biologisk i stället för många andra som är syntetiska. Resultatet blir mjukare läppar, enligt de tjejer som Kaliber intervjuat.

Många av tupparna som används är avlade för att få en kam med så mycket och bra hyaluronsyra som möjligt. Resterande delar av tuppen mals ner och blir minkmat eller biogas.

Det sker samtidigt som det är förbjudet inom EU att testa kosmetika och hygienprodukter på djur. Det finns dock inget förbud att framställa produkterna av djur.

Jordbruksverket, som ansvarar för djurskyddet, kände inte till produktionen.

När Kaliber kontaktar den etiska nämnd som tagit beslut om just de tuppar som radioprogrammet rapporterar om så säger ordföranden i nämnden, Ingvar Johansson, som också skrivit under godkännandet, att han inte förstått att tuppkammarna även används till skönhetsprodukter.

– Men det är klart att jag blev överraskad för det finns inget i ansökan som pekar på nåt annat än att det skulle användas för medicinskt bruk.

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) satt med i EU-parlamentet när förbudet att testa smink på djur klubbades igenom. Han visste inte att tuppar föds upp bara för att användas till läppförstoringar och krämer.

– Jag tycker det är uppenbart att det här är något vi lagstiftare har missat. Det vi är ute efter det är ju att djur ska inte användas till kosmetika vare sig det gäller djurförsök eller som ingredienser.

– Jag tror att det är väldigt få politiker som ens har tänkt tanken att djur kan vara ingredienser i kosmetiska produkter. Här tror jag att politiken ligger efter teknikutvecklingen, helt enkelt, säger han till Kaliber.

Här kan du läsa hela reportaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.