Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/turister-brot-mot-utegangsforbud-tvingades-skriva-jag-ar-ledsen-500-ganger/

SVERIGE

Turister bröt mot utegångsförbud – tvingades skriva ”förlåt” 500 gånger

Ganges i Rishikesh.
Foto: Pulguita/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0

Den som missköter sig i Indien under rådande utegångsförbud kan få udda straff. I staden Rishikesh tvingades tio turister att be om förlåtelse – i skrift, 500 gånger på papper, rapporterar Hindustan Times.

I Indien råder sedan några veckor tillbaka strikta karantänsregler och på påskafton kom besked att utegångsförbudet förlängs.

Straffen för de som bryter mot karantänen har på vissa håll varit udda. I Nagpur, i delstaten Maharashtra, tvingades i mars en grupp människor att göra knäböj på vägen efter att polisen stoppat gruppen, och i en video från staden Mau i Uttar Pradesh syns polisen omringa en grupp människor och beordra armhävningar.

I Rishikesh i delstaten Uttarakhand togs en grupp turister på bar gärning på påskafton, efter att de samlats vid floden Ganges i turistområdet Tapovan, skriver Hindustan Times. Lokalpolisen larmades till platsen och turisterna hävdade att de trodde det var tillåtet att gå ut mellan 7 och 13 på förmiddagen, uppger polisen Vinod Kumar för tidningen.

– Jag förklarade då att den tiden är till för människor som behöver köpa nödvändiga saker, inte för att röra sig utomhus utan orsak.

Kumar bad sedan en av sina kollegor att hämta blanka papper, fördelade fem vardera till turisterna och sa åt dem att 500 gånger skriva frasen: ”Jag bröt mot utegångsförbudet. Förlåt”.

– Efteråt sa jag att straffet var lindrigt och att om de gör om det kommer de att förbjudas från att komma in i Indien igen, säger Vinod Kumar.

Enligt turistministeriet i Uttarakhand befinner sig ungefär 1.500 utländska turister i delstaten.

Indien har enligt senaste siffror från Johns Hopkins universitet 8.339 bekräftade coronafall, 288 personer med covid-19 har dött i landet.

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt