Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Turister ska lockas med fikavandringar

Kan guidade turer i Fikasverige locka fler turister?
Kan guidade turer i Fikasverige locka fler turister? Foto: Sam Stadener

Att ta en svensk ”fika” är trendigt utomlands. Nu hakar Alingsås på och ska locka turister i Sverige med guidade fikavandringar, skriver SVT.

Det svenska konceptet att ta en kaffepaus har spridit sig över världen, numera kan man ta en fika i såväl New York som Vientiane i Laos. På Turistrådet i Västsverige såg man möjligheten att dra nytta av populariteten, fast på hemmaplan.

På resemässan i Berlin lanserade man därför guidade fikavandringar i samarbete med staden Alingsås.

– Det har skrivits mycket i utländsk media om vår fikakultur, nu var det dags att koppla på en produkt. Det här med att ta ett brejk från vardagen för att prata lite mer informellt samtidigt som man äter något bakverk är ju väldigt exotiskt för många, säger Gunilla Davidsson, produktutvecklare på Turistrådet till SVT.

Alingsås har ett trettiotal kaféer, varav tre är med i White Guide. Dessutom kan staden stoltsera med en bageri- och kafèhistoria som sträcker sig ända från 1700-talet.

Fikavandringen tar ungefär en och en halv timma då man besöker fem kaféer som bjuder på smakprover ur sortimentet. Turen avslutas sedan med en längre fikapaus och prinsesstårta, skriver SVT.

Fikavandringarna startar den 2 april och pågår fram till och med oktober månad. Enligt Gunilla Davidsson är intresset stort, framför allt i Storbritannien, Norge och Tyskland, och man har redan fått flera bokningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.