Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Turistfoton hjälpte forskarna

Genom att använda turisters fotografier har forskare kartlagt hundra års utveckling för sillgrisslorna på Stora Karlsö. En hittills okänd minskning av fåglarna under 1960-talet har avslöjats.

I slutet av 1800-talet var sillgrisslorna på Stora Karlsö nära utrotning, enbart 20 par återstod. Fåglarna fredades när ön köptes av Karlsö jagt- och djurskyddsförenings AB och i dag finns Östersjöns största koloni av sillgrisslor på ön, ungefär 14 000 par. De senaste tjugo åren de har forskare följt populationens utveckling noggrant, men information om vad som hände tidigare har saknats.

– Jag har jobbat som guide på Stora Karlsö och när man kommer till fågelberget så säger det ”klick-klick-klick” när alla börjar fotografera. Vi tänkte att om vi kan få tag i de där bilderna går det kanske att se utvecklingen, säger Jonas Hentati-Sundberg, havsfågelforskare.

Tillsammans med kollegan Olof Olsson samlade han in 113 fotografier från 37 olika år mellan 1918 och 2005 och kompletterade dem med detaljerad fotodokumentation från 2006–2015. Med fotografierna som grund räknades antalet häckande fåglar inom vissa ytor.

– Grisslorna är enkla, de börjar häcka på ett ställe och sedan kommer de tillbaka till samma ställe tills de dör, så en hylla växer gradvis och sedan börjar de fylla på nästa hylla. Utvecklingen går tydligt att se på de här bilderna, säger Jonas Hentati-Sundberg.

Tack vare fotografierna kunde forskarna se att sillgrisslorna minskade i antal från mitten av 1960-talet och cirka 20 år framåt. En nedgång som hittills varit okänd.

– Man vet att det vid den tiden fanns en stor problematik med miljögifter som PCB och DDT i Östersjön. Man vet att havsörnar höll på att dö ut och att även gråsäl var drabbade men effekterna på grisslorna har inte varit känd. Så det är helt nytt, säger Jonas Hentati-Sundberg.

Men även om nedgången är konstaterad är orsaken inte klarlagd än.

Forskningen skedde vid Stockholms universitet och resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.