Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Turkar lämnar S i protest

Folkmordsfrågan står över all politisk ideologi. I alla fall för medlemmarna i föreningen Turkiska socialdemokraterna i Göteborg. Nu lägger de ned föreningen och lämnar partiet.

Protesterna fortsätter från turkiskt håll mot förra veckans riksdagsbeslut att kalla övergreppen mot armenier 1915 för folkmord. Styrelsen i föreningen Turkiska socialdemokraterna i Göteborg följde i förra veckan omröstningen i riksdagen, där den rödgröna linjen vann sedan fyra borgerliga ledamöter röstat med oppositionen.

När resultatet stod klart beslutade en enig styrelse att föreslå att föreningen avslutas vid årsmöte nu på lördag. Samtidigt uppmanar styrelsen alla de drygt 200 medlemmarna att lämna S.

– Den stora delen av den turkiska gruppen har sedan lång tid tillbaka röstat på Socialdemokraterna, i hela Sverige och inte bara i Göteborg. Men nu verkar det om att partiet står enat bakom folkmordsbeslutet och det har upprört oss. Vi känner oss besvikna, vilseledda och utstötta ur partiet, säger föreningens sekreterare och tidigare kommunpolitiker Mustafa Atik.

Enligt honom tyckte Mona Sahlin och partistyrelsen fram till S-kongressen förra året att frågan är något för historiker snarare än politiker. Men kongressen beslutade att erkänna händelserna 1915 som folkmord.

– Den här frågan går totalt över ideologierna. Den är värderingsmässigt så grundläggande att det går nästan inte att förklara, säger Mustafa Atik till TT.

Själv har han redan talat med andra partier om att samarbeta. Eftersom S, MP och V erkänner folkmordet återstår bara borgerliga alternativ:

– Den här frågan är så viktig att den ger oss energi att genomföra valkampanjen, men mot det socialdemokratiska partiet i stället.

Göteborgsturkarna gör fel, anser Hasan Dölek, ordförande i Turkiska riksförbundet och ledamot (S) i Stockholms stads kommunfullmäktige.

– Om vi inte stannar i partiet, hur ska vi då driva folkmordsfrågan? Vi ska jobba under valet, höja valdeltagandet och rösta rött. Och på nästa kongress kan vi ändra beslutet, säger han till TT.

I kontakterna med partiet centralt och lokalt har Mustafa Atik och hans åsiktsfränder fått höra att det är en överreaktion att lämna partiet.

– Då har man inte förstått hur allvarligt vi ser på den här frågan, säger han och han ser ingen väg tillbaka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.