Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tusen om dagen vill radera sitt förflutna

Google översvämmas av begäranden om att ta bort känsliga uppgifter.
Google översvämmas av begäranden om att ta bort känsliga uppgifter. Foto: Jens Mayer/AP

Ett tusen européer dagligen försöker förmå Google att ta bort uppgifter om dem i sin sökmotor.

Det var i maj i år som EU-domstolen beslutade att alla som använder Googles sökmotor också har rätt att begära att uppgifter om dem ska tas bort. Domstolsutslaget betyder att Google nu måste ta ställning till varje enskilt ärende och pröva det.

Bara om sökresultatet ”ligger i allmänhetens intresse” får det fortsätta att visas enligt EU-domstolen.

Inte helt oväntat översvämmas Google sedan dess av begäranden om att ta bort känsliga uppgifter i sin sökmotor. Hittills har 3.742 svenskar begärt att få uppgifter raderade och varje dag skickar omkring 1.000 europeiska användare in uppgifter som de inte längre vill ska synas, skriver nyhetsbyrån AP.

Hittills har 145.000 personer inom EU samt Island, Liechtenstein, Schweiz och Norge begärt att få vissa för dem känsliga uppgifter bortplockade.

På sin webbplats redovisar Google några av de exempel där företaget gått med på att stryka uppgifter i sökmotorn. En italienska som begärde att en länk till en flera årtionden gammal artikel om mordet på hennes man, där hennes eget namn fanns med, skulle tas bort fick rätt.

Ett våldtäktsoffer som begärde att en länk till en tidningsartikel med hennes namn skulle tas bort fick också rätt. Google tog bort sidan från det sökresultatet som kommer upp om man söker på kvinnans namn.

Men alla får inte som de vill. När en schweizisk affärsman begärde att Google skulle ta bort tio länkar till sidor om gripandet av honom och domen mot honom för ekonomisk brottslighet så fick mannen kalla handen.

Hittills är det alltså omkring 90 svenskar per dag som försöker få Google att censurera sökresultat som de inte vill ska synas. Enligt företagets statistik har också svenska användare begärt att sökmotorjätten ska radera 14.158 webbaddresser.

Enligt Google har användare i Europa hittills begärt att få ta bort 497.000 länkar. Av dessa har företaget tagit bort 42 procent eller något mer än 200.000.

Domstolens beslut, som beskrivs som ”rätten till att få bli bortglömd”, har fått Google att fokusera på felaktig information eller information som har blivit så gammal att den inte längre gäller.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.