Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tusentals-annu-stromlosa-efter-stormen/

Sverige

Tusentals ännu strömlösa efter stormen

00:52. I södra Sverige har träd fallit ner och i Birmingham hade ett flygplan svårt att landa.

Tusentals elkunder blev strömlösa i samband med stormen som drog fram över Sverige under söndagskvällen och natten till måndagen.

Träd föll över vägar, broar stängdes av och flyg och tåg ställdes in.

TT Text

Stormen fällde träd och orsakade översvämningar och trafikolyckor. Flera tågsträckor i södra Sverige stängdes av och öppnades inte förrän runt lunchtid på måndagen. I Västsverige ersattes vissa tågsträckor med buss under större delen av dagen, på grund av hårda vindar.

Tiotusentals hushåll blev utan ström under stormen. Tidigt på måndagskvällen var fortfarande ett par tusen hushåll strömlösa.

Stormen orsakade vissa förseningar i flygtrafiken under måndagsmorgonen och ett fåtal inställda flyg från Arlanda flygplats, Bromma flygplats och Landvetters flygplats.

Ett trä som fallit i stormen.
Ett trä som fallit i stormen. Foto: Johan Nilsson/TT

I söndags kväll kapsejsade en båt med två män som gett sig ut för att fiska i Svenljunga i Västra Götalands län. En av dem hittades senare vid en strand, men hans liv gick inte att rädda. Den andre mannen saknas fortfarande.

En färja slet sig från Visby hamn på Gotland under natten, men enligt polisen ska ingen person ha varit ombord.

Stormen nådde sin kulmen runt midnatt och följdes av ett lugnare väder.

– Vi har plockat bort den ena varningen efter den andra och nedgraderat klass 2-varningar, säger Lars Knutsson vid SMHI.

Framför allt Bohuslän och Skåne fick fortsatt hårda vindar, om än inte lika kraftiga som under söndagen.

SMHI varnar för höga vattenflöden i stormens spår. Varningarna rör Kronobergs län och delar av Västergötlands län, Jönköpings län och Skåne.

– Det kom ju rätt mycket regn i Västra Götaland i går, så våra hydrologer utfärdade en varning som ligger kvar. Den gäller höga flöden i en del vattendrag, men det är klass 1-varningar, säger Knutsson.

SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Kattegatt och Skagerrak.

– Sedan har vi fjällvädersvarningar i Jämtlandsfjällen, men det är ju lite vardagsmat så här års.

Flera broar stängdes under söndagen, bland annat Öresundsbron. Den öppnades igen under natten till måndagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt