Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-20 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tusentals-kan-forlora-sina-uppehallstillstand/

SVERIGE

Tusentals kan förlora sina uppehållstillstånd

Generaldirektör Mikael Ribbenvik.
Foto: Alexander Mahmoud

Tusentals människor riskerar att förlora sina uppehållstillstånd i coronapandemin. Det handlar om tillstånd som grundas på arbete eller inkomst.

– Det finns inte någonting i lagstiftningen som tar hänsyn till den här situationen, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Stora delar av Migrationsverkets arbete påverkas av det nya coronavirusets framfart i världen. Samtidigt som beslutsverksamheten är i full gång går nästan inga utvisningar att genomföra och människor som fått tillstånd att komma till Sverige kan inte ta sig hit.

– Detta är en eskalerande situation. Den går både snabbt och ökar i omfattning. Vi kommer nog behöva fatta många beslut framöver, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

En av de grupper han pekar ut som mest drabbade är de vars uppehållstillstånd bygger på arbete eller en viss inkomst. Bara av de tillfälliga arbetstillstånden finns i dag drygt 5.000 i restaurangbranschen, en av de branscher där flest varslats om uppsägning i mars, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi får jättemånga frågor kring detta, säger Mikael Ribbenvik.

Han berättar att Migrationsverket har lyft problematiken till regeringen.

– Vi har signalerat att det här förmodligen kommer att göra att många blir av med arbetet och därmed uppehållstillståndet.

I dagsläget finns det ingenting i lagstiftningen som tillåter några undantag, enligt Mikael Ribbenvik.

– Det finns ingen möjlighet att behålla ditt uppehållstillstånd om du blir av med ditt arbete, om ditt uppehållstillstånd bygger på det.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) hälsar dock via sin pressekreterare att det inte finns några planer på att se över lagstiftningen i denna fråga.

När det gäller permitteringar är läget för gruppen annorlunda.

– Där kommer vi ha generös tillämpning, säger Mikael Ribbenvik.

Andra grupper han pekar ut som extra drabbade är kvotflyktingar och andra som beviljats uppehållstillstånd, men nu inte kan resa in i Sverige. Det är just nu 400 kvotflyktingar, de flesta boende i flyktingläger, vars resa till Sverige skjuts fram.

Mikael Ribbenvik lyfter fram två delar av myndighetens verksamhet som kritiska i och med det nya virusets framfart: Förvaren och receptionerna. För de sistnämnda har antalet personer som får vistas i lokalerna begränsats för att minska smittspridning, med en absolut gräns om 50 personer.

– Vi håller också på att sätta upp plexiglas mellan personal och sökanden.

För någon vecka sedan hade myndighetens största förvar, som ligger i Märsta, ett konstaterat fall av det nya coronaviruset. Men enligt Mikael Ribbenvik lyckades personen i fråga isoleras så att smittan inte spridits mer.

– Inte som vi känner till. Personalen på avdelningen fick gå hem och hölls isolerade i två veckor. Någon av dem fick symptom, men eftersom sjukvården inte tog prover vet vi inte om de smittades.

Omkring 200 personer har lämnat Migrationsverkets förvar de senaste veckorna. Detta främst på grund av Polismyndigheten bedömningar. Grunderna för att hålla någon inlåst i förvar bygger i de flesta fall bygger på att utvisningen ska gå att genomföra inom överskådlig tid, enligt Mikael Ribbenvik.

Maxantalet platser har på förvaren har också sänkts, på grund av personalbrist - från 519 till 332. Detta gör även utrymmena luftigare, så att det utan problem går att isolera personer som visar förkylningssymptom, enligt Mikael Ribbenvik. Han anser att det i dag finns tillräckliga möjligheter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och minska smittspridningen, men utesluter inte att ytterligare åtgärder kommer behövas framöver.

Även antalet asylansökningar har påverkats av viruset och ligger nu på ungefär hälften av veckoantalet innan pandemin.

– Förra veckan hade vi 235 asylsökande. Alla dem har inte kommit över gränser, det kan vara spårbytande, nyfödda barn, eller folk som har preskriberade ärenden och söker igen, säger Mikael Ribbenvik.

Han säger att huvuduppdraget för myndigheten handlar om att säkra asylrätten och upprätthålla den reglerade invandringen och att Migrationsverket har vad de behöver för att klara sitt uppdrag. Samtidigt flaggar han för att ytterligare åtgärder sannolikt kommer behöva vidtas i spåren av det nya coronaviruset.

– Det enda vi vet är att saker förändras och förvärras och att vi behöver fatta många fler beslut framöver, säger han.