Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tusentals kvinnor vittnar om sexuella trakasserier i juristbranschen

Ulrika Rogland, jurist och tidigare åklagare.
Ulrika Rogland, jurist och tidigare åklagare. Foto: TT

Nu har över 4.000 kvinnor i juristbranschen berättat om trakasserier och övergrepp i ett nytt upprop #medvilkenrätt i Svenska Dagbladet.

”Företräder man lagen, är det passande att värna om densamma”, skriver kvinnorna i detta upprop.

En av kvinnorna som finns med i uppropet är juristen och den tidigare åklagaren Ulrika Rogland. Hon har uppmärksammats för sitt arbete mot vålds- och sexualbrott. 

En kvinna berättar om sin första dag på juristprogrammet och hur klassen blev välkomnad med frasen: ”Här utbildar vi Sveriges bästa jurister och Sveriges mest välutbildade hemmafruar.”

En annan kvinna berättar hur en tidigare hovrättsdomare utnyttjade henne.

”Jag blev bjuden på ansenliga mängder alkohol på en privat middag hos en föreläsare på juristprogrammet och somnade på hans soffa. När jag vaknade hade alla andra gått hem och han hade sex med mig. Efteråt erbjöd han sig att ringa en taxi. Personen ifråga har även arbetat som hovrättsdomare.”

Totalt är det 4.445 kvinnor inom juristbranschen som har skrivit på uppropet #medvilkenrätt i Svenska Dagbladet.

För Svenska Dagbladet berättar flera av Sveriges största advokatbyråer att de har haft problem internt med sexuella trakasserier och ofredande. Trots det har Advokatsamfundet inte utrett en advokat för sexuella trakasserier av en kollega på nära åtta år.

Läs mer: 690 kvinnliga sångare i upprop mot trakasserier och sexism

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.