Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tusentals lider av vägglössen

Michael Lundwall sprutar i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Ibland krävs flera omgångar för att bli av med vägglössen.
Michael Lundwall sprutar i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Ibland krävs flera omgångar för att bli av med vägglössen. Foto: Anette Nantell
Sverige är utsatt för en invasion – av små, blodtörstiga insekter. Antalet vägglössaneringar i landet har ökat explosionsartat de senaste åren. Och sommaren är all time high för inkräktarna.

För nio år sedan genomförde saneringsföretaget Anticimex 383 vägglussaneringar i landet. Förra året hade antalet ökat till 6 438.

Bara i Stockholms län har saneringsföretaget hittills i år tagit död på lusen 1 594 gånger. År 1992 var antalet utryckningar bara 11.

Sven Jeppsson, platschef på Anticimex i Stockholm, tror att mass­invasionen beror på att svenskarna reser mer. Och på att lössen kan ha blivit resistenta mot vissa bekämpningsmedel.

– Vi reser mycket mer och folk reser även hit mer, till Sverige. Kanske reser vi också mer till platser där lössen frodas, säger Jeppsson.

Ett sådant ställe är New York, ett av svenskarnas favoritresmål. Staden är nästintill belägrad av vägglöss – inte ens de mest fashionabla varuhusen och hotellen är förskonade. Under våren har flera lyxbutiker på Manhattan fått stänga på grund av ohyran.

Vägglössen kryper fram på natten och livnär sig på blod från männi­skor. När de är mätta och det blivit ljust igen kryper de tillbaka in i sina hålor runt sängen.

Djuren är i regel svåra att upptäcka.

– Det krävs ett bett för att de flesta ska reagera. Många förstår inte ens då att det handlar om löss utan förväxlar det med myggbett, säger Jan Jungerstam, skadedjursexpert på Anticimex.

Den som är på resa och vill undvika att ta med lössen hem bör låta bli att förvara bagaget under hotellsängen.

– Undvik att ha väskor och kläder i närheten av sängkonstruktionen. Vägglusen kan inte flyga eller förflytta sig långt, så det är helt okej att förvara kläderna och väskan i garderoben eller i and­ra delar av rummet.

När olyckan väl är framme finns det ingen annan utväg än att ringa till saneringsföretaget, för det går inte att ta kål på insekten på egen hand.

För att bli kvitt ohyran måste männi­skan fortsätta att sova i den nedlusade sängen. Om det inte finns mat, det vill säga en människa, går lössen i ide och då är det omöjligt att bli av med dem.

– Helst ska människan finnas kvar i sängen som lockbete så att lössen kryper fram.

Förhoppningsvis kryper de då över saneringsmedlet och dör, säger Sven Jeppsson.

En lägenhet, eller säng, kan behöva saneras flera gånger för att bli kvitt ohyran.

– Dagens vägglöss är mer resistenta och svårbekämpade. Många gånger måste vi åka ut flera gånger för att bli av med dem, säger Sven Jeppsson

Blod på lakanet kan betyda att du är biten

Vägglusen, på latin Cimex lectularis, är egentligen ingen lus utan en skinnbagge.
En nykläckt vägglus mäter runt en millimeter och en vuxen fyra–fem millimeter.
Förr i tiden, i Fattig-Sverige, grasserade vägglusen. Att den har återkommit beror bland annat på människans ökande resande.   Begagnade möbler kan också vara en spridningskälla.
Lusen lever i eller i närheten av sängkonstruktionen. I skymningen uppsöker den värddjuret, människan, för att suga blod. Det finns inga bevis på att vägglöss sprider infektionssjukdomar.
Vägglusen är svårbekämpad och klarar sig länge utan mat. Den kan svälta i månader, gå i dvala och bida sin tid för att vakna till liv när människan är tillbaka.
Första tecknen på angrepp är bett, blod på lakanet samt små svarta prickar i sängen, lusens avföring.

Så slipper du lusen efter utlandsresan

Så slipper du lusen efter utlandsresan
Det finns några saker du kan göra för att undvika att få med vägglusen hem från utlandet.
På resmålet:

Ställ resväskan högt och långt från sängen på hotell.

Låt kläderna ligga kvar i resväskan i stället för att hänga in dem i garderoben.
Efter hemkomsten:

Värm eller frys ditt bagage när du kommit hem. Förslut väskan i en plastsäck och lägg in den i en frysbox, ett värmeskåp eller en bastu. För att lössen ska dö i en frys bör det vara minst 18 grader kallt i en vecka. I en bastu eller ett värmeskåp räcker det med några timmar i minst 60 grader. Sedan kan du skaka bort de döda vägglössen från kläderna och väskan.
Källa: Anticimex

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.