Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tusentals marscherade mot nazism i Göteborg

Göteborgs gator fylldes på söndagen av människor som ville manifestera mot våldet och nazismen. Tusentals tågade till stöd för den MFF-supporter, som fick livshotande skador vid knivattacken i Malmö förra helgen.

”Kämpa, kämpa.” Det var några av slagorden som ljöd när flera tusen personer gick från Järntorget till Masthuggstorget.

MFF-supportern var en de fyra personer som misshandlades i Malmö förra helgen vid en feministisk manifestation. Han ådrog sig livshotande skador och vårdas på sjukhus. Flera personer med kopplingar till högerextrema Svenskarnas parti misstänks för mordförsök i samband med händelsen.

Som en hyllning till MFF-supportern, som också är vänsteraktivist, var den största banderollen vid Göteborgsdemonstrationen i favoritlagets ljusblå färg.

– Det här uppskattar han jättemycket. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss den här uppslutningen, sade Nathalie Johansson, en av de vänner till den skadade, som organiserat manifestationen.

Det började som ett upprop på Facebook och budskapet spreds snabbt.

– Vi trodde kanske att det skulle komma några hundra, men så blir vi så här många. Det känns fantastiskt, sade Klara Jansson, en annan av vännerna.

De båda kamraterna säger att de liksom många andra är skakade över den senaste tidens övergrepp med nazistiska förtecken som skett i Kärrtorp, Malmö och vid skolan Vasa Real i Stockholm. Nathalie Johansson menar att den stora uppslutningen vid demonstrationerna i Malmö och Göteborg på söndagen ger hopp.

– Man blir hoppfull när man ser att här även finns vanliga barnfamiljer. Jag hoppas att det är fler som kommer att visa att de fått nog, sade Nathalie Johansson.

Från scenen på Masthuggstorget varvades musik med talare, som kom med hårda budskap från den politiska vänsterkanten. Regeringen beskylldes för att genom sin politik bidra till det hårdnande samhällsklimatet.

Clara Johansson tycker högerextrema åsikter getts en allt större legitimitet i samhällsdebatten och hon skräms av hoten till exempel mot homosexuella. Den senaste veckan har ett homosexuellt par från Kinna utanför Borås utsatts hatbrott i form av misshandel och skadegörelse.

Liksom MFF-supportern fick paret stöd genom banderoller vid lördagens match i Svenska cupen mellan Elfsborg och Öster.

Manifestationen i Göteborg gick lugnt till väga. Polisen sade vid tretiden på eftermiddagen att inget våld rapporterats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.