Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tusentals nya insektsarter i Sverige

Det myllrar och surrar av tusentals namnlösa insekter i den svenska naturen. Sannolikt finns omkring 5.000 fler arter i Sverige än vad som tidigare varit känt, varav många helt nya för vetenskapen, enligt forskning vid Station Linné på Öland.

Åren 2003—2006 samlade insektsforskare in 40 miljoner flugor, myggor och steklar på ett 50-tal platser i landet.

När hälften av materialet nu sorterats står det klart att forskarna sitter på en unik vetenskaplig skatt, inte bara för Sverige utan även för forskare runt om i världen.

– Det här är en otroligt viktig milstolpe. Vi har skickat ut en halv miljon individer till forskare världen runt för artbestämning och vidare forskning, säger projektledaren Kajsa Glemhorn.

För två år sedan hade forskarna räknat in över tusen nya insektsarter i landet, varav hälften nya för vetenskapen. Nu uppskattar Kajsa Glemhorn att det finns ytterligare flera tusen för Sverige nya arter, varav många okända i övriga världen.

– I den bästa av världar kan vi komma upp i kanske 5.000 nya insektsarter i landet och passera över 30.000 arter, säger hon.

Bland fynden finns nya arter av bälgnackstekel, en av världens allra minsta insektsarter, inte mycket längre än tjockleken på ett hårstrå, dvärgstekeln Mymaromella chaoi som tidigare bara beskrivits i Kina och en dvärgparasitstekel, Mymar regale. Forskarna har också funnit nya arter av brokparasitstekel, dansfluga och skinnbagge.

-– Vi fann 13 nya släkten av minerarflugparasitsteklar i en enda trädgård i Småland. Tidigare har vi bara känt till elva i hela Sverige, säger projektkoordinatorn Dave Karlsson.

Runt 300 puckelflugarter är kända sedan tidigare, nu har forskarna identifierat ytterligare 700. Liknande resultat ses även inom andra insektsgrupper.

Kajsa Glemhorn har själv fått ge namn åt en helt ny art i världen, en liten svart glansstekel som döpts till Platygaster glemhornae.

Målsättningen är att alla insamlade insekter ska artbestämmas, ett tidsödande arbete.

– Insekterna är en så liten del men har en otroligt viktig funktion i ekosystemet. Eftersom de spelar så stor roll är vi skyldiga att lära oss mer och öka förståelsen för hur viktiga de är, säger Kajsa Glemhorn.

 

 

Fångade i 75 tältfällor

Inventeringen kallas Malaisefälleprojektet, uppkallat efter insamlingsredskapet, den tältliknande så kallade Malaisefällan. Den utvecklades på 1930-talet av insektsforskaren René Malaise.

Cirka 75 sådana fällor stod åren 2003—2006 utplacerade på knappt 50 platser i Sverige och tömdes regelbundet. Totalt samlades 40 miljoner insekter in.

Svenska insekter delas in i 26 ordningar. Inventeringen har särskilt fokus på två av dem: Steklar och tvåvingar. Den senare brukar i sin tur delas in i myggor och flugor.

Sorteringsarbetet, finansierat av Artdatabanken, utförs på Station Linné på Öland. De insamlade insekterna ska finnas tillgängliga för forskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Källa: Kajsa Glemhorn, Station Linné (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.