Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Tusentals släcker ner

Ikväll är det återigen dags för Earth Hour, en av världens största miljömanifestationer som får tusentals människor att släcka ner all belysning. Men det finns mycket mer du kan göra – både för klimatet och för din egen skull.

– Laga klimatsmart mat och bjud in folk och dansa i mörkret. Eller var ute på stan då kommunerna över hela landet anordnar aktiviteter, tipsar Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden (WWF).

Clas Svahn bloggar om märkligheter: ”Ljuset från staden stänger vår himmel”

Mellan halv nio och halv tio smäller det. Earth Hour är mest känd för att många släcker ner belysning, som ett sätt att uppmärksamma politiker på klimatfrågan. Timmen sjösattes av WWF 2007, och allt från Eiffeltornet i Paris till operahuset i Sydney släcks ner. I Sverige släcks bland annat Kungliga slottet och Kaknästornet i Stockholm. En symbolhandling, men man kan göra mycket mer.

– Vi uppmanar folk att delta på det sätt som passar en, säger Evaeus.

I Sverige har intresset varit relativt svalt hos elkonsumenterna – åtminstone om man tittar på elförbrukningen, enligt tidigare undersökningar. Evaeus menar å sin sida att människors engagemang är stort.

– Earth Hour har aldrig handlat om att spara energi. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma klimatfrågan, och att få folk att tänka klimatsmart resten av året om.

Fakta:En timme om året

Earth Hour infaller alltid i mars, i år alltså den 19. Timmen inleds halv nio på kvällen, lokal tid. Det innebär att effekterna kan ses i en tidszon i taget runt jorden.

Världsnaturfonden (WWF) ligger bakom Earth Hour. Organisationen vill att manifestationen ska ses som en symbolhandling och som ett sätt att skicka en signal till politiker.

Några av världens mest kända byggnader släcks ned som en del av Earth Hour. I Sverige släcks bland annat Kungliga slottet och Kaknästornet i Stockholm.

Källa: WWF

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.