Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tusentals-svenskar-pa-semester-kan-fa-svart-att-ta-sig-hem/

SVERIGE

Svenskar på semester kan få svårt att ta sig hem

Stängda restauranger vid strandpromenaden i Valencia, Spanien, på lördagen.
Stängda restauranger vid strandpromenaden i Valencia, Spanien, på lördagen. Foto: Jose Jordan/AFP

Över 20.000 svenskar är på olika semesterresmål runt om i världen med de stora resebolagen. En del kan få problem med att ta sig hem efter att land efter land inför resestopp. Pia och Peter Blixt från Borås sitter i karantän utanför Malaga och får inga uppgifter av Ryanair om deras hemresa på tisdag. Ulrika Flodin Furås från Stockholm sitter av karantänen utanför Murcia.
UD var på söndagen nedringt av oroliga svenskar.

På lördagen var stranden i Salobreña plötsligt avspärrad. Pia och Peter Blixt, som har ett sommarställe i en spansk by i närheten, informerades om att de riskerar böter på 1.000 euro om de vistas utomhus.

– Alla butiker var stängda och restaurangerna var stängda. Vi hade inte riktigt fattat innebörden av det, säger Pia Blixt till DN.

Spanien inför från måndagsmorgonen stora begränsningar av den personliga rörelsefriheten – att röra sig utomhus är bara tillåtet för nödvändiga ärenden som att köpa mat och mediciner.

Pia och Peter Blixt från Borås är i karantän i Spanien.
Pia och Peter Blixt från Borås är i karantän i Spanien. Foto: Privat

Peter och Pia Blixt mår bra och har inte blivit sjuka. När de reste ned fanns det inga uppgifter om att någon skulle vara smittad i trakten. Men sedan gick det fort.

– Samma dag som vi kom hit var det i grannbyn fyra personer som arbetar på vårdcentralen som hade blivit smittade. Då var det igång, och även i Granada var det ett fall. Många från Madrid-området har sommarställen här som de flyr till nu, och då sprider de smittan, säger Pia.

Läs mer: Hans Strandberg: Troligen kommer företag i resebranschen att slås ut

Hur hemkarantänen påverkar Pia och Peter Blixts möjligheter att ta sig hem till Borås är en fråga som de ännu inte riktigt fått svar på. De har utan framgång försökt hitta en annan hemresa, innan reseförbudet träder i kraft.

– Vi har en flight hem på tisdag klockan 12 med Ryanair, men det går inte att hitta någon information om någonting, vare sig på Malagas flygplats eller någon annanstans.

Bild 1 av 2 På lördagen var stranden i Salobreña plötsligt avspärrad.
Foto: Privat
Bild 2 av 2 Avspärrningar vid stranden i Salobreña på lördagen.
Foto: Privat

Enligt den svenska ambassaden i Madrid finns det dock inga uppgifter om att restriktionerna innebär att flygen inte går till och från Spanien.

– Men frågan är om Ryanair kommer vilja flyga med ett tomt plan för att hämta oss, säger Peter Blixt.

Läs mer: Många vill avboka utlandsresan efter coronautbrottet – det här gäller

Lite längre norrut längs kusten, utanför Murcia, sitter journalisten och författaren Ulrika Flodin Furås och hennes sambo Toni Besedas. De har utegångsförbud sedan i fredags, det infördes efter beslut av de lokala myndigheterna.

Där har det informerats ordentligt om vad som gäller, bland annat med patrullerande poliser, lokal-tv och en ambulans som åkt runt och uppmanat folk att hålla sig inomhus.

Staden är öde och stränderna förbjudet område.

– Det här är ett litet ställe och det kom hit en superspridare från Madrid. Det var en äldre man som visste om att han var smittad, och som tog tåget hit från Madrid. Han ansåg att han kunde sitta i semesterkarantän där han har sitt andra boende. Han har varit och handlat på samma ställe som vi och gått på barerna, och när han sedan kände sig sämre tog han taxi till sjukhuset. Så vi kan mycket väl vara smittade och tar karantänen på allvar, säger Ulrika Flodin Furås.

De kommer att sitta av karantänen, men eftersom de har en lägenhet så går det ingen nöd på dem, även om de förlorar pengar på att inte kunna jobba fullt ut.

Ulrika Flodin Furås skulle ha haft en del föredrag och börjat med trädgårdsarbetet, något som hon missar nu. Som journalist kan hon ändå sköta en del av sitt arbete på distans, och även om det skulle röra sig om månader innan de får komma hem så klarar de det.

Utrikesdepartementet var på lördagen nedringt av svenskar i utlandet.

– Det är många som ringer som är oroliga för att de inte ska kunna ta sig hem. De som är strandade och inte kommer i väg är dock få, säger Erik Karlsson.

UD hänvisar i första hand till resebolagen.

– Vi förstår att situationen är svår men resenärer kommer att behöva anpassa sig till den och acceptera en viss grad av ovisshet. En del blir kanske tvungna att stanna kvar på resmålen tills flygtrafiken kommer igång eller karantänsregler lyfts, säger Erik Karlsson.

Läs mer: UD avråder från resor till alla länder

Efter att UD på lördagskvällen gick ut med en generell avrådan från resor till samtliga länder har flera stora researrangörer ställt in flygningarna på obestämd tid. Flera fortsätter dock att flyga ned för att hämta hem resenärer, till exempel Tui som har cirka 10.000 svenska resenärer ute på resmål just nu, framför allt på Kanarieöarna, i Thailand, på Kap Verde och i Mexiko.

– Vi kommer fortfarande att ta hem resenärer som planerat, säger Annika Nilsson, pressjour på Tui, till TT.

Bolaget kommer att flyga ut från Sverige med tomma plan för att få hem folk. Researrangören Ving gör på samma sätt. Ving har nästan 13.000 svenska resenärer på olika resmål, som Kanarieöarna, Thailand, Gambia och Kap Verde.

- Vi jobbar på att få hem resenärerna så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

DN har ställt frågor till Ryanair om hur de kommer att hantera situationen, och företaget hänvisade i mejl därefter till ett Twitterinlägg som lades ut vid 12.00-tiden på söndagen. Där står det att man kommer att reducera antalet flyg till och från Spanien. Vad det innebär i praktiken för deras resenärer framgår inte. Enligt Ryanair ska man kontakta de berörda för att informera dem om alternativen. Det hade man ännu vid 14.00-tiden på söndagen inte gjort.

https://twitter.com/Ryanair/status/1239146960763961347

Läs mer: Efter UD:s avrådan – resebolag ställer in resor från Sverige