Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tv-team från ”60 minutes” angripet i Rinkeby

Ett australiskt tv-team som jobbade med ett program om flyktingkrisen och filmade i Rinkeby ska på måndagen ha angripits av personer som ifrågasatte att de var där. Enligt SVT hade teamet en skribent från kontroversiella sajten Avpixlat med sig. Polisen bekräftar att ungdomar i bil kört över foten på en kameraman.

Nyheten om att ett reportageteam på uppdrag för tv-programsgiganten 60 minutes angripits, får stora rubriker i utländska medier. Bland annat skriver The Daily Telepgraph om hur stjärnreportern Liz Hayes och hennes reportageteam ”attackerats av maskerade män”.

Den australiska tv-kanalen Channel 9 bekräftar enligt flera sajter att teamet blivit attackerat, och att två av medarbetarna fått lättare skador.

Lars Byström på Stockholmspolisen berättar att en grupp ungdomar rullat fram till tv-teamet i en bil, ”tjafsat” och ifrågasatt att de var där. Därefter ska man ha kört över en kameramans fot, skon fick avtryck från ett bildäck. Fotografen behövde dock inte uppsöka sjukvård.

Händelsen inträffade på måndagseftermiddagen. När polisen kom till platsen fanns inga av ungdomarna kvar.

– Den förundersökningen är numera nedlagd. Västerortspolisen kom fram till att det inte skulle gå att bevisa att det skett uppsåtligen, och det har ju inte heller uppstått någon kvarvarande kroppsskada, säger Lars Byström.

Reportageteamet var i sällskap av Jan Sjunnesson, som skriver för den kontroversiella och främlingsfientliga sajten Avpixlat, enligt SVT. Sjunnesson hävdar att teamet efter incidenten med bilen blivit angripet av maskerade män som bland annat utdelade ett knytnävslag mot en av reportrarna. De uppgifterna har plockats upp av bland andra australiska nyhetssajter, som har Avpixlat som källa.

– Jag har också hört uppgifterna om maskerade män, men har inte kunnat hitta någon polisanmälan av en sådan händelse. Jag har bara hittat en anmälan om misshandel i det aktuella området vid den tidpunkten, och det var händelsen med bilen, säger Lars Byström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.