Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Två åtalade för våldtäkt på ensamkommande pojke

Två unga män med okänd ålder åtalades på torsdagen för grov våldtäkt på en yngre pojke i en skog i Alvesta. Alla tre bodde på ett hem för ensamkommande barn och det var personal på hemmet som slog larm.

De två åtalade har uppgett att de är 15 respektive 16 år gamla, men kammaråklagare Emma Berge påstår i åtalet att båda är äldre än 18 år.

DN har tidigare berättat om övergreppet, som skedde den 4 januari. En pojke, som då uppgavs vara 12 år, utsattes för ett sexuellt övergrepp i anslutning till ett HVB-hem för ensamkommande. Enligt åtalet är pojken åtminstone under 15 år.

Enligt åtalet har de båda gärningsmännen utsatt pojken för anala våldtäkter. Den ena av dem har slagit och hotat sitt offer. I bevismaterialet ingår en film som ska visa det ena övergreppet. Det är den ene av de åtalade som har filmat händelsen.

Den ene åtalade nekar till anklagelserna, medan den andre ”medger vissa omständigheter”, enligt åtalet.

– Jag ska gå igenom med honom exakt vad som har hänt, säger hans advokat Claes-Göran Swenneby till DN.

Han säger också att hans klient står fast vid att han bara är 16 år gammal.

– Där anser vi att åklagaren har en dålig grund för att påstå att han är äldre, säger Claes-Göran Swenneby.

Advokat Tomas Malm, som företräder den andre åtalade, säger att hans klient också står fast vid den tidigare uppgivna åldern på 15 år.

De tre är från Afghanistan och bodde på ett HVB-hem för ensamkommande barn i Alvesta. Det var när de återkom till hemmet som man upptäckte att något hade hänt. Den utsatte pojken har också berättat om övergreppen för personalen och senare också i filmade polisförhör.

Rättegången ska enligt planerna börja måndagen den 29 februari och avslutas den 2 mars. Åklagaren har begärt att hela utredningen sekretessbeläggs, med tanke på att det handlar om ett minderårigt offer. Rättegången väntas ske bakom stängda dörrar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.