Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-atalas-for-styckmord-i-goteborg/

Sverige

Två åtalas för styckmord i Göteborg

Två personer åtalas misstänkta för att ha mördat och styckat en man i Göteborg 2016.

Fallet har varit svårt att utreda, men ett detaljerat tips ledde till ett genombrott i polisutredningen.

I september 2016 försvann en Göteborgare spårlöst. Han hade lämnat sin dotter i sin lägenhet i Kortedala för att snabbt köpa cigaretter, men återvände aldrig till hemmet.

Trots en omfattande kartläggning av mannens aktiviteter och bekantskapskrets var det först i augusti 2017 som polisen nådde ett genombrott. Nu åtalas två personer, misstänkta för att ha mördat och styckat mannen.

– Tipsaren uppgav att det varit två gärningsmän och namngav en av dem – en 39-årig man, säger Sofie Konkell, utredare vid polisens grova brottsektion i Storgöteborg i ett pressmeddelande.

En teknisk undersökning som gjordes i den utpekade mannens tidigare lägenhet resulterade i att polisen kunde säkra spår från en stor mängd blodstänk på väggar, golv och tak. På flera platser fanns spår av att någon försökt tvätta bort blodet med rengöringsmedel.

Blodet visade sig tillhöra den försvunna mannen, men hans kropp har fortfarande inte hittats.

– Vi har genomfört en mängd olika forensiska undersökningar för att styrka händelseförloppet. För att visualisera resultaten har vi byggt upp en rekonstruktion av brottsplatsen i polishuset. Den kommer vi att förevisa under rättegången, säger Sofie Konkell.

Delar av den tekniska bevisning som finns i ärendet är svårt graverande. När en av de misstänkta, en 39-årig man, i november 2018 återvände från en längre utlandsvistelse kunde han gripas. Vid en husrannsakan hittades en möbel och träningsredskap med blod och vävnadsrester från den försvunne mannen. Ett kvitto visade också att den misstänkte 39-åringen hade köpt två flaskor Klorin några timmar efter försvinnandet.

Dessutom har flera personer vittnat om att 39-åringen har berättat för dem om hur mordet gick till.

I somras häktades en 36-årig man som misstänks för inblandning i mordet. Analyser av mobiltelefoner visar att han och offret hade kontakt med varandra vid flera tillfällen den dag då brottet begicks.