Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Två av döttrarna tillbaka hos Bromöllamamman

Här ska mamman ha hållit sina barn inspärrade, enligt åklagaren.
Här ska mamman ha hållit sina barn inspärrade, enligt åklagaren. Other: Anders Hansson

Två av döttrarna har flyttat tillbaka till mamman i Bromölla som misstänks ha hållit sina barn inspärrade. Men den yngsta dottern – som är målsägande – har inte återvänt. ”Jag vet inte var hon är”, säger mammans advokat Thomas Ljungdahl.

Thomas Ljungdahl säger till Kristianstadsbladet att han och hans klient kommer att vända sig till justitiekanslern om förundersökningen läggs ned.

–Om man varit anhållen mer än 24 timmar har man rätt till ersättning från JK, om utredningen läggs ner eller om man frikänns i rättegång, säger Ljungdahl och fortsätter:

– Det kommer vi att utnyttja, om det blir aktuellt.

Förra veckan begärdes den 59-åriga modern häktad, misstänkt för olaga frihetsberövande. Enligt åklagaren hade hon hindrat sina vuxna barn att lämna lägenheten i flera år, åtminstone sedan familjen flyttade till Bromölla för två år sedan.

Men Kristianstad tingsrätt bedömde inte att det fanns skäl för häktning.

– Det är sannolikt att kvinnan agerat som åklagaren hävdar, men jag bedömer inte att man kan häkta henne utifrån det, sade rättens ordförande Ulf Ahlström efter förhandlingarna.

Modern släpptes på fri fot och återvände till lägenheten. På tisdagen meddelade hennes advokat Thomas Ljungdahl att även de två äldsta döttrarna hade återvänt till bostaden.

– Den äldsta och nästäldsta flickan är tillbaka hos sin mamma, säger han.

Men den yngsta dottern, som även är målsägande i fallet, har inte kommit tillbaka.

– Den yngsta dottern är inte där än. Jag vet inte var hon är.

Ett av barnen är i 30-årsåldern och två i 25-årsåldern.

Chefsåklagare Pär Andersson misstänker fortfarande olaga frihetsberövande, men ska undersöka om det går att hitta en annan brottsrubricering. Om inte ytterligare bevisning tillkommer är det möjligt att ärendet läggs ned.

– Jag har inte fattat något formellt beslut ännu. Jag håller på att vidta vissa kompletterande utredningsåtgärder. Det lutar åt att ärendet skrivs av, men kommer det fram nya uppgifter får jag ompröva det, säger han. 

Påverkar det utredningen att två av barnen nu har flyttat hem?

– Nej, det tror jag inte.

Vilka kompletterande utredningsåtgärder rör det sig om?

– Det är förhör med olika personer, bland annat den person som inte har flyttat hem. Jag har inte hört henne så mycket som jag skulle vilja. 

Mannen som är far till de två yngsta döttrarna har tidigare sagt att han har letat efter sina barn i 17 år. På tisdagen hade han ännu inte varit i kontakt med sina döttrar.

– Jag tänker på mina barns bästa. De får ta det lite lugnt, vi får se vad som kommer att hända. Jag mår inte bra och tänker på mina barns hälsa. Jag hoppas att de mår bra, säger han till DN.

Bromölla kommun har tidigare sagt att man erbjuder alla döttrarna stöd om de vill ha det. I övrigt är man förtegen och hänvisar till sekretess. 

Den yngsta dotterns målsägarbiträde Angelika Lesniewicz vill inte säga hur hennes klient ställer sig till anklagelserna mot mamman. Hon vill heller inte berätta var kvinnan befinner sig eller hur hon mår. 

– Det kan jag inte kommentera. Min klient vill inte att jag lämnar några kommentarer kring detta. Det pågår en förundersökning. Misstanken kvarstår fortfarande delvis mot hennes mamma.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.