Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 14:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-av-varldens-storsta-ornar-har-landat-i-kolmarden/

Sverige

Två av världens största örnar har landat i Kolmården

00:29. Kolmårdens djurpark har fått in två värdefulla exemplar av världens största örn, en hanne och en hona. De båda jättehavsörnarna har flugits in från Moskvas zoo i specialbyggda transportlådor.

Världens största örn har landat i Kolmården. Ett jättehavsörnspar ska nu få sätta bo i en specialbyggd inhägnad, och förhoppningen är att de ska få ungar och bidra till att rädda den hotade arten.

Kolmårdens djurpark har fått in två värdefulla exemplar av världens största örn, en hane och en hona. De båda jättehavsörnarna har flugits in från Moskvas zoo i specialbyggda transportlådor.

För att de ska kunna röra sig någorlunda naturligt har Kolmården byggt sin hittills största så kallade voljär, en inhägnad för fåglar. Den är ungefär 700 kvadratmeter stor och har en höjd på mellan 12 och 14 meter.

I naturen bygger jättehavsörnarna sina bon i skrevor. Här har personalen byggt ett vindskyddat bo där fåglarna får bädda med saker de hittar i voljären. Där ryms träd, stockar, buskar och stenblock.

– Tanken är att vi sedan ska kunna ta med dem ut i parken så att de ska få flyga fritt. Vi tränar dem så att de kommer när skötarna ropar på dem, säger Rickard Sjödén, pressansvarig på Kolmården.

Voljären är en investering, men däremot har inte Kolmården betalat något för själva örnarna. Det är praxis bland europeiska djurparker när man transporterar djur som är hotade.

Det handlar om en långsiktig större plan för att rädda jättehavsörnen. Just det influgna paret är ett av Europas värdefullaste inom arten, eftersom det härstammar från genetiskt starka föräldradjur.

Bild 1 av 2 Den specialbygda inhägnaden där jättehavsörnarna flyttar in är 14 meter hög vid högsta punkten.
Foto: Rickard Sjödén/Kolmården
Bild 2 av 2 En av jättehavsörnarna på Kolmården.
Foto: Rickard Sjödén/Kolmården

– Så deras ungar blir värdefulla för bevarandeprogrammet. De kommer att fungera som en reservpopulation, säger Rickard Sjödén.

De här stora örnarna lägger mellan ett och tre ägg per år.

Är tanken att återföra ungar till det naturliga utbredningsområdet?

– Om antalet minskar drastiskt i naturen skulle man kunna placera ut ungar födda i djurparker. Men bara om hoten mot djuren är undanröjda, säger Rickard Sjödén.

Kolmården har tidigare exempelvis placerat ut berguvar i skogarna i Sverige, och där har populationen återhämtat sig.

Det finns i dag 3.600 jättehavsörnar kvar i nordöstra Sibirien och Japan. Det stora hotet mot dem är miljögifter. De äter mycket fisk och får i sig gifter den vägen. Ibland äter de även djur som skjutits av människor och får då i sig bly från ammunitionen.

Den mindre havsörnsart som finns i Sverige är inte hotad. Men Kolmården får in många svenska havsörnar för rehabilitering, berättar Rickard Sjödén. Det handlar även här om djur som blyförgiftats, men också om örnar som fått trafikskador.

Jättehavsörnen väger uppemot nio kilo och har ett vingspann på upp till 2,5 meter. Kroppen kan bli en meter lång.

Det har faktiskt funnits en ännu större örn. Den utdöda moaörnen på Nya Zeeland hade ett vingspann på tre meter. Man tror att den dog ut på 1500- eller 1600-talet.